Vastagbéltükrözés altatásban

2014. 06. 18. 21:23

Az altatásban vagy mély szedációban végett endoszkópos vizsgálatok (gyomortükrözés, vastagbéltükrözés) előnye, hogy a Propofol mellett a vizsgálat biztonságosan és beteget nem megterhelően végezhető.

Kapcsolódó képek

img_default_alt

 A kis dózisú, intravénásan adott altatószer, a Propofol alkalmazása a bódítás (szedáció) helyett a gasztroenterológiai endoszkópos vizsgálatok (gyomortükrözés és vastagbéltükrözés) alatt mára rutinszerűvé vált az amerikai és a nyugat európai endoszkópos laboratóriumokban. A gasztroenterológusokat segítő eljárás az endoszkópos vizsgálatokat, így a vastagbéltükrözést teljesen fájdalommentessé teszi, ráadásul a hagyományos bódításhoz használt gyógyszerekhez (Midazolam, Diazepam, Dolargan) képest biztosnágosabb is, alkalmazásával a vastagbéltükrözések alatt kevesebb szövődményt észleltek. Hazánkban, az endoszkópos orvosok a legtöbb intézetben elsősorban a bódításos vastagbéltükrözést és gyomortükrözést végzik, mivel ezek a gyógyszerek altatóorvos jelenléte nélkül is alkalmazhatóak, és ráadásul olcsóbbak a Propofolnál. A bódításhoz alkalmazott gyógyszerek hátránya viszont, hogy kis dózisban sok betegben csak nyugtató és nem altató hatásúak, ezáltal az endoszkópos beavatkozás alatt a beteg ébren van, és sokszor észleli a vizsgálat kellemetlenségeit is. A Propofol adása mellett a beteg semmilyen kellemetlenséget sem érzékel az endoszkópia során, hiszen végig alszik, és a gyomortükrözéses vagy vastagbéltükrözéses vizsgálatot követően 2 órás megfigyelés után otthonába távozhat. A Propofolos mély szedációval kombinális endoszkópos eljárást az Endo-Kapszula magánorvosi centrumunkban altatóorvos segítségével végezzük, műszeres betegmonitorizálás mellett, szükség esetén azonban altatógép is rendelkezésünkre áll. 

 
Az amerikai endoszkópos társaság 2009 decemberében publikált irányelvei szerint az endoszkópos vizsgálatok, így a gyomortükrözés, vastagbéltükrözés, ERCP és endoszkópos ultrahang vizsgálatok alatt a beteg legoptimálisabb altatása kis dózisú Propofol narkózissal biztosítható, melynek alkalmazása kevesebb mellékhatással vagy súlyos szövődménnyel jár, mint a hagyományos Midazolam és Fentanyl szedáció, ráadásul a betegek elégedettsége növelhető, több a sikeres teljes vastagbél vizsgálat és gyorsabb az endoszkópos beavatkozás utáni ébredés is. Az amerikai ajánlás intézeti körülmények között altatóorvos jelenléte nélkül is, az endoszkópos orvos által alkalmazva is biztonságosabbnak tartja az eljárást a hagyományos és hazánkban is általánosan alkalmazott nyugtatók és fájdalomcsillapítók adásánál (szedáció, bódítás). Az altatásban végzett endoszkópos vizsgálat mind a beteg, mind pedig a beavatkozást végző gasztroenterológus és anaesthesiológus orvos team szempontjából is a legelőnyösebb választás a gasztroenterológiai diagnosztikában. Mind a gyomortükrözést, mind pedig a vastagbéltükrözést ezért célszerű, akár egy ülésben is Propofolos mély szedációval végzett narkózisban elvégeztetni, mely orvosi beavatkozáshoz azonban az orvosi teamben nélkülözhetetlen egy tapasztal anaesthesiológus (altatóorvos) közreműködése.
 
Telefon:
E-mail: recepcio@endo-kapszula.hu