Epekövesség és epehólyag kövesség

2014. 06. 23. 19:03

Epekövességről (cholelithiasis) vagy epehólyag kövességről (cholecystolithiasis) abban az esetben beszélünk, ha az epehólyagban kő kialakulása bizonyítható.

Kapcsolódó képek

img_default_alt

Ha nem jelenne meg a cikk kattintson a TOVÁBB feliratra!

 Az epekövesség az európai népesség 15 százalékát érinti. Az epehólyag kövesség gyakrabban fordul elő a nők körében mint férfiagban, kockázati tényezőt jelent az epekövesség családi előfordulása, az elhízás, a magas vérzsír értékek, a terhesség és a szoptatás időszaka, valamint a drasztikus fogyókúra.

Az epehólyag kövességre (cholecystolithiasis) hajlamosíthat még a  cukorbetegség és az epesav-visszaszívódás zavarával járó állapotok. Májcirrhosisban és Crohn-betegségben előfordulása a 20-30 százalékot is eléri. Az epekövek lehetnek koleszterin (80 százalékban) és bilirubin (20 százalákban) kövek. Míg előbbiek az epében túltelítetté váló cholesterin kicsapódása révén jönnek létre, utóbbiak a fokozott vérfestéklebomlás (haemolysis) során képződhetnek. Az epe körülbelül 80 százalékát víz alkotja, ebben oldva cholesterin, epesavak és foszfolipidek találhatók 5-70-25 százalékos arányban. Ha ezen arányok eltolódnak, az epe cholesterinre túltelítetté válik és megindulhat a kőképződés.
 
Az epehólyag kövesség kimutatására a hasi ultrahang vizsgálat a gold standard diagnosztikus eljárás. A hasi ultrahangos vizsgálattal észlelt epeköves betegek 75 százaléka panaszmentes epekőhordozó. A fennmaradó esetekben a következő jellegzetes epés panaszokat várhatjuk: epegörcs (epecolica): felhasi, jobb bordaív alatti görcsös (enyhülő-erősödő) fájdalom, mely a hátba, a jobb vállba sugározhat; hányinger, epés hányás; böfögés; nem típusos panaszok (epés dyspepsia): felhasi teltségérzés, puffadás, bizonyos ételek fogyasztása után jelentkező tünetek.
 
Epegörcs esetén görcsoldók (No-Spa, Buscopan, nitroglicerin), erősebb panaszok esetén fájdalomcsillapítók javasoltak. Emellett legalább egy napos koplalás, majd zsír- és fűszerszegény diéta javasolt.  Néma epekövek esetén kezelésre nincs szükség, de az évtizedek óta fennálló epekövesség által fenntartott állandó kismértékű epehólyag-gyulladás fokozza az epehólyagrák kialakulásának kockázatát, ezért családi halmozódás, gyulladásra utaló ultrahangos kép mellett szintén javasolt a műtéti megoldás. Panaszos epekövesség elsőként választandó megoldása a laparoscopos epehólyag-eltávolítás (a műtét során a teljes epehólyagot eltávolítják, nem a köveket veszik ki az epehólyagból, mert a funkciójában sérült epehólyagban hamarosan újabb kövek képződnének). 
Telefon:
E-mail: recepcio@endo-kapszula.hu