Epehólyag és epeúti gyulladás

2014. 07. 11. 20:53

Az epehólyag és epeúti gyulladás az epe falának heveny gyulladása, mely általában epekövesség talaján alakul ki. Létrejöttében a kő okozta epe elfolyási zavar és epepangás áll.

Kapcsolódó képek

img_default_alt

Ha nem jelenne meg a cikk kattintson a TOVÁBB feliratra!

 Az epepangás falfeszülést, nyálkahártya-károsodást okoz, emellett az epében lévő kémiai anyagok (főként a lizolecitin) fokozhatják gyulladást. A pangó epe jó táptalaj a béltraktusból átkerülő baktériumok számára, így hamar megtörténhet a felülfertőződés, mely akár vérmérgezéshez (sepsishez) vezethet. Cholecystitis (epehólyag-gyulladás) az epeköves betegek 5 százalékában alakul ki. Kő nélküli epehólyag gyulladás (acalculosus cholecystitis) ritka, de igen rossz prognózisú kórkép, súlyos alapbetegséghez, intenzív osztályos kezeléshez társulhat.

 
Az epehólyag gyulladás (cholecystitis) lázzal, görcsös jobb felhasi fájdalommal jár, mely a hátba, a jobb lapockába sugározhat. Gyakran előfordul hányinger, hányás is. Enyhe sárgaság epehólyag-gyulladásban is kialakulhat, de ennek fokozódása mindenképpen epeút gyulladást és epeelfolyási zavart is jelez. Laboratoriumi eltérések utalnak a gyulladásos folyamatra (magasabb fehérvérsejt és CRP érték), emellett az epeúti elzáródásra jellegzetes alkalikus foszfatáz (AP) és gamma-glutamil-transzpeptidáz (GT) érték emelkedése várható. Ha epeelfolyási akadály is van, az epefesték (bilirubin) vérszintje is emelkedik.
 
Epehólyag és epeúti gyulladás gyanúja esetén a labor vizsgálatok mellett elsőként választandó műszeres vizsgálat a hasi ultrahang, melynek mind érzékenysége, mind specificitása nagyon jó epehólyag-gyulladás vagy epeúti elzáródás tekintetében. Vastagabb falú epehólyag, tágult intra és extrahepatikus epeutak és esetleg gyulladásos folyadékgyülem megjelenése utal a betegségre. 
Telefon:
E-mail: recepcio@endo-kapszula.hu