Lakossági vastagbél szűrés

2010. 04. 25. 17:59

A vastagbélrák az európai országokban és hazánkban is a második leggyakoribb előfordulással és halálozással járó daganatos megbetegedés, a szűrés ezért alapvető fontosságú!

Kapcsolódó képek

img_default_alt img_default_alt img_default_alt img_default_alt img_default_alt img_default_alt img_default_alt img_default_alt

Ha nem jelenne meg a cikk kattintson a TOVÁBB feliratra!

A vastagbélrák megelőzési lehetőségei

A vastagbél polyp és daganatos betegségeinek előfordulási gyakorisága világszerte az utóbbi 30 évben több mint másfélszeresére emelkedett. Sajnálatos módon az elmúlt húsz évben hazánkban tovább emelkedett a vastagbél daganatos esetek száma, szemben a többi európai uniós országgal, aminek legfőbb oka a szűrés hiánya (3. ábra). Mivel hazánkban OEP szintű szervezett vastagbélrák szűrés mind a mai napig nem létezik, ezért tartjuk kiemelkedően fontosnak, hogy tájékoztassuk Önt a vastagbél daganat megelőzésének lehetőségeiről.

A vastagbélrák két szempontból is különleges a daganatos megbetegedések között. Egyrészt korán felfedezve, az egyik legjobban gyógyítható rákok közé tartozik, másrészt a vastagbélrákos betegség az esetek 90-95%-ban vastagbél polypokból (jóindulatú daganat, rákmegelőző állapot) fejlődik ki, általában hosszabb időszak 5-10 év alatt (4. ábra). Mindezeket a kórállapotokat időben felfedezni szűrővizsgálatokkal lehet, ezek közül is a leghatásosabb a vastagbél tükrözéses (kolonoszkópia, colonoscopia) szűrővizsgálat, melynek segítségével a vastagbél polypok endoszkóposan felismerhetők és kezelhetők (időben teljesen eltávolíthatók) (5. ábra), illetve a vastagbélrák korai stádiumban felfedezhető és nagyobb eséllyel teljesen meggyógyítható. A vastagbél tükrözés altatásban, fájdalommentesen is elvégezető.

 

A vastagbélrák szűrés értéke és lehetőségei

 

A vastagbélrák szűrés értékét és szükségességét az alábbi megdöbbentő adatok is igazolják: az 5 éves betegségmentes túlélés az USA-ban (ahol van szervezett lakossági szűrés) 61%, míg a kelet-európai országokban (ahol nincs szűrés) csak 30% (!).

Az amerikai gasztroenterológiai társaság ajánlása szerint 50 év felett minden lakosnak ajánlott évente széklet (3 külön mintából) vér meghatározása és 5 évente vastagbél tükrözés akkor is ha teljesen tünetment és panaszmentes. 

A szűrés azért is elengedhetetlen mert 100 átlag emberből kb. 6-nál várható élete során a betegség kialakulása, ezt hívjuk átlag rizikónak.

Ha mindkét szülő vastagbéldaganatban szenvedett, akkor az utód az átlag rizikó(4-6%) helyett már kb.30%-s vastagbélrák rizikóval bír, ezt hívjuk fokozott rizikónak ill. kockázati csoportnak.

 

Kinél szükséges általában a vastagbélrák szűrés?

 

A vastagbélrák általában nem a fiatalok betegsége. Öröklött hajlam, vagy hajlamosító betegség nélkül többnyire 50 év felett alakul ki, ezután viszont mindenki veszélyeztetett. Férfiakban a veszélyeztetettség néhány évvel korábban jelentkezik, mint nőkben.

Ötven éves kor fölött a vastagbélrák szűrés mindenki számára ajánlott .

 

 

Önnek mindenképen szüksége van vastagbélrák szűrésre és vastagbél tükrözésre 50 éves kora előtt is, ha:

 

1. volt már Önnek vastagbél polypja, vagy kezelték-e már vastagbél rák miatt,

2. volt már Önnek korábban méh, vagy petefészek daganata,

3. korábban Önt hosszú évek óta fennálló krónikus, fekélyes vastagbélgyulladás (colitis ulcerosa) illetve a vastagbél Crohn-betegség miatt kezelték vagy gondozták,

Telefon: ,
Fax: E-mail: recepcio@endo-kapszula.hu
Adatkezelési tájékoztató