Endoszkópos ultrahang

2016. 06. 11. 8:21

Az endoszkópos ultrahang diagnosztika lényege, hogy a tápcsatorna falát és közvetlen környezetét egy olyan speciális eszközzel, un. echoendoszkóppal teszi láthatóvá, mely kombinálja az endoszkópia és az ultrahang dignosztika előnyeit.

Kapcsolódó képek

img_default_alt

 Az 1980-as évek óta áll rendelkezésre a kombinált technológia (echoendoszkóp: endoszkóp és ultrahang szkenner egyben, endoszkópos ultraszonográfia (EUS)), mely kezdetben a fiberoszkópos mechanikus (körkörösen forgó) szkennerrel ellátott radiális endoszkópos ultrahang vizsgálatokat jelentette, de alkalmat adott arra, hogy a belső nyálkahártyán túl azonosítani lehessen a gyomorfal rétegeit és lehetőség szerint a lumenen túl elhelyezkedő szerveket és azok kórállapotait. A nagyszámú EUS diagnosztikus vizsgálati tapasztalat megszerzése után a technológiai fejlődés következő lépcsője a mechanikus forgó alkatrész nélküli, piezokristályos elven a működő, elektronikus radiális és lineáris echoendoszkópia volt.  Ezen kívül kifejlesztésre került a hagyományos endoszkópok munkacsatornájába vezethető miniatürizált elektronikus ultrahang fej, ún. miniprobe, mely 20 MHz –es frekvenciájú, és amely tovább növelte a diagnosztikus lehetőségeket. A radiális (diagnosztikus) (EUS) eszközzel történő vizsgálat lehetővé teszi a mukóza, szubmukóza, (a nyálkahártya és alsó rétegei), és a polipusok vagy daganatok mélységi terjedésének meghatározását és a környező szervek (máj, hasnyálmirigy) megítélését.

 
A lineáris endoszkópos ultrahang áttekintő diagnosztikus értéke kisebb, ezért a lineáris endoszkópos ultrahang inkább a célzott, invazív diagnosztikus és terápiás beavatkozásokra alkalmas, melyek közül a legfontosabb a mélyebb szövetekből és szervekből történő célzott vékonytű mintavétel (FNA: fine needle aspiration). A lineáris endoszkópos ultrahang napjainkban elsősorban onkológiai betegek stagingjében és a daganatok szövettani azonosításában alkalmazható, így a hasnyálmirigy daganatok, a tápcsatornai lymphomák, a submucosus daganatok,, valamint tápcsatornai daganatok májban megjelenő metasztázisának tipizálására, pulmonológiai területen padig a mediasztinális képletek és nyirokcsomók vizsgálatára alkalmas. Emellett nélkülözhetetlen a linearis endoszkópos ultrahang hasnyálmirigy pseudocysta, abscessus vagy walled off necrosis transgastrikus illetve transduodenalis endoszkópos drainage végzéséhez, valamint endoszkópos bilio-digestív anasztomozisok készítéséhez.
 
Mind a linearis, mint pedig a radiális echoendoszkóp különösen alkalmas a hasnálmirigy, ezen belül is a hasnyálmirigy fej és az epeutak illetve a hasnyálmirigy vezeték megbetegedéseinek kimutatására. Az endoszkópos ultrahang még a hasi CT vagy MRi vizsgálatoknál is pontosabb diagnózist adhat az epeúti kövesség, az epeúti és hasnyálmirigy daganatok és a Vater papilla környéki kórképek eseteiben. Endoszkópos ultrahang vizsgálat javavasolható ERCP előtt annak eldöntésére, hogy milyen operatív beavatkozás szükséges.
Telefon:
E-mail: recepcio@endo-kapszula.hu