Meghűlések idején

2011. 12. 07. 9:53

Az influenza a leggyakrabban előforduló betegségek közé tartozik, különösen az októbertől márciusig tattó hónapokban.

Kapcsolódó képek

img_default_alt

Okok
A náthát (megfázás, influenza) a legtöbb esetben különböző vírustörzsekhez tartozó vírusok okozzák. A kórokozók leginkább cseppfertőzéssel: beszéd,tüsszentés vagy köhögés útján a levegőbe kerülve terjednek, de kézfogással, esetleg a beteg (nyállal, orrváladékkal fertőzött kézzel) által érintett tárgyak (kapaszkodó, számítógépes egér, billentyűzet stb.) közös használata révén is továbbadhatók. Stressz, áthűlés, vitaminhiány, más betegség, egyszóval legyengült immunrendszerű szervezetet könnyebben betegítik meg a vírusok. Gyakran jelentkezik akkor, amikor az ember fáradt, kialvatlan. Átlagosan 3-4 alkalommal is áteshet valaki a náthán, de ettől nem válik védetté.

Tünetek
A rövid, két-három napos lappangási idő után jelentkeznek a felsőlégúti hurut tünetei. Előbb vízszerű, majd sűrűbb váladékkal orrfolyás. Tüsszögés, orrdugulás, torok fájdalom, köhögés. Gyakran kötőhártya-gyulladással is jár. A náthás beteg kedvtelen, levert, és sokszor jellegzetes végtagfájdalom és fejfájás kínozza. Főleg gyerekek esetében az első napokban láz is jelentkezhet.

Kezelés
"A nátha gyógyszerrel 1 hét, gyógyszer nélkül 7 nap" - tartja a mondás. A kezelés tüneti. Ágynyugalom, lázcsillapítás, (ne felejtsük el az egész test hőelvonását garantáló hőfürdőt ill. egész törzset borító hideg vizes törülközős technikát)az orrváladék illete orrdugulás fellazítása, az orrfolyás ürülését elősegíti a bőséges folyadékfogyasztás. Különböző illóolajok (eukaliptusz, mentol, hibiszkusz, kámfor) inhalálása, belélegzése is segíthet. Az infra lámpa használata segíthet felszakítani az orr- és orrmelléküregekben lerakódott váladékot és enyhíti az orrdugulás tüneteit. Antibiotikumok szedése nátha esetén értelmetlen, hiszen ezek hatástalanok a vírusokkal szemben.
Szövődményre akkor gondoljunk, ha a tünetek elhúzódnak, újabbak jelentkeznek, állapot súlyosbodik, láz állandósul, tüneti kezelésre nem mutatkozik javulás. Ilyen esetekben forduljunk szakorvoshoz. A szövődmények között talán a leggyakoribb a fül, az orrmelléküregek illetve a légcső baktériumos felülfertőzése. Súlyosabb esetekben, legyengült betegeknél a felsőléguti hurut szövődményeként hörgőgyulladás, tüdőgyulladás is felléphet.

Megelőzés
Biztos módszer a meghűlés, nátha elkerülésére nincs. A réteges öltözködés, lehetőleg izzadságot felszívó pamut alapú ruhák érintkezzenek közvetlenül a bőrrel. A megelőzés lényege a szervezet immunrendszerének védelme: a testmozgás, a tiszta levegőn való séta, a vitaminban gazdag étkezés, elegendő alvás. Ügyelni kell a higiéniára: a gyakori kézmosásra, a papírzsebkendő használatára. Napjainkban előtérbe kerültek az ANTIOXIDÁNS tartalmú készítmények, melyek a károsító szabadgyökök semlegesítésével fejtik ki immunerősítő hatásukat. Influenza elleni VÉDŐOLTÁS ajánlott azoknak, akik idült betegségbek szenvednek ill. gyengébb az immunrendszerük ill. több emberrel állnak napi kapcsolatban (ügyintézők, pedagógusok, eü. személyzet).

Telefon:
E-mail: recepcio@endo-kapszula.hu