Célzott kezelés kapszula endoszkóppal

2012. 08. 11. 6:20

Gyógyszerek célba juttatása kapszula endoszkóppal - Jövőbeli lehetőség a bélgyulladások és daganatok kezelésében.

Kapcsolódó képek

szállító kapszula

A vastagbél daganatok és lokalizált gyulladások kezelésének legeredményesebb és legkorszerűbb módja az lehetne, ha a gyógyszert sikerül a beteg területre célzottan eljuttatni. Ennek a célzott kezelési módszernek két előnye is van, egyrészről a gyógyszer nagyobb koncentrációban a daganatos vagy gyulladásos területre történő eljuttatása növeli a kezelés eredményességét, másrészt a nem szisztémásan adott gyógyszeres kezeléssel egyúttal mérsékelni lehet a kezelés okozta káros mellékhatásokat. Ennek a kezelési módszernek egyik leggyakoribb formája, hogy a sérült, gyulladt vagy daganatos területre célirányosan fecskendeznek be gyógyszert vagy hatóanyagot, ami azonban a bélben csak endoszkóposan lehetséges.

A mai modern kapszula endoszkópok (Intromedic, Mirocam) 25 százaléka üres, mely a jövőben mind mintavételi eljárásokra, mind pedig hatóanyagok vagy esetleg radiokatív izotópok szállítására is felhasználható. Ez az üres hely tehát a kapszula endoszkópban arra is használható, hogy a vékonybélben 1 milliliternyi gyógyszer hatóanyagot pontosan a beteg bélszakasz területére célzottan bejuttassunk. Ebben az esetben az egyik legkomolyabb probléma a bél állandó perisztaltikája, amelyet le kell győzni ahhoz, hogy kivitelezzük a célba juttatási procedúrát. A jelenleg fejlesztett kapszulákban van vagy egy ballon, illetve két mikromotorral kihajtható kar, vagy egy mágnes amelyekkel megállítható a vékonybélben a mágneses kapszula. Ha mágneses kapszulát alkalmazunk, akkor egy a testen kívüli mágnes alkalmazásával a kapszula a tápcsatornában megállítható. Végül egy 4 milliméter távolságra szúrni képes tűvel (ugyanezen mikromotor segítségével) akár a szövet belsejébe is célba juttathatjuk a megfelelő hatóanyagot.

A beteg, gyulladásos vagy daganatos terület kiválasztására több megoldás létezik. Egyrészt amennyiben az orvos figyeli a mágneses kapszula endoszkóp útját a beleszerelt kamera segítségével, kívülről adhat parancsot a procedúra elindítására és a célzott helyzetváltoztatásra. Emellett a kapszula endoszkóp érzékelésének fejlesztésével akár automatizálható is lenne a folyamat.

A kapszula endoszkópia hosszú távú fejlődése (amely rohamléptekben halad az új milleniumban) arra mutat, hogy a kamerák és a fényforrások méretének csökkenése miatt egyre több hely és egyre több akkumulátor kapacitás szabadul majd fel a kapszulákon belül. Természetesen a hosszú távú cél az, hogy a mágneses kapszula endoszkóp a  vizuális kép mellett képes legyen nyomás, hőmérséklet mérésére, akár bakterológiai vagy biopsziás vizsgálatra is és alkalmazhaó legyen a kórképek kezelésében is. Ez azonban még a jövő, egyelőre reálisan nem hozható létre ilyen kapszula endoszkóp (legalábbis olyan méretben, hogy könnyedén le lehessen nyelni – mint a mostani kapszulákat). Azonban a kapszula endoszkópos fejlődési görbe, ill. potenciál alapján ezek a lehetőségek néhány éven belül valósággá válnak.

Jelenleg realitásokban arra van lehetőség, hogy az orvos kívülről érkező parancsára, vagy előre beállított időben a kapszula endoszkóp egyszer meg tudjon állni és ott az előzőleg beletöltött hatóanyagot be tudja fecskendezni vagy ki tudja üríteni a bél adott szakaszába. A jelenlegi tesztek kimutatták, hogy motorral vagy mágnessel együtt mindössze 7 százalékát foglalja el a kapszulában rendelkezésre álló helynek ez a technológia, illetve az akkumulátor energiájának csak 3-3,5 százalékát emészti fel.

A mágneses kapszula endoszkópiának ez a variációja már kísérleti szinten létezik és nincs fizikai akadálya a megvalósításának. Ez az egészségügyi újítás gyakorlatilag fertőzés-, fájdalom- és kockázatmentes lehetőséget jelent a teljes tápcsatorna diagnosztizálására és ellátására is.  Mára a „Csillagháborús technológia” nem csak a hadiiparban, de az egészségügyben is valósággá válik. A későbbiekben lehetőség nyílhat arra is, hogy az irányítható mágneses kapszula endoszkópot ne csak a tápcsatornában lakalmazzuk, hanem a hasüregbe is sebészetileg bejuttatva célzott gyógyszeres vagy sugárkezelést adhassunk le az ott elhelyezkedő lokalizált gyulladásos vagy daganatos betegségekre.

Tájékozódjon a technológiáinkról részletesen: www.endocam.hu/

Telefon:
E-mail: recepcio@endo-kapszula.hu