Vastagbél daganat szűrővizsgálat

2013. 06. 18. 11:02

Vastagbél polyp és vastagbélrák szűrés kombinált széklet immunserológiai vizsgálatokkal: széklet vér és calprotectin teszttel.

Kapcsolódó képek

img_default_alt

Ha nem jelenne meg a cikk kattintson a TOVÁBB feliratra!

A calprotectin (kálcium megkötõ S100 fehérje) a gyulladásos bélbetegségek nagyon megbízható, érzékeny és specifikus jelzõje.

A széklet calprotectin koncentrációja gyulladásos bélbetegségekben (colitis ulcerosa, fekélyes vastagbélgyulladás illetve Crohn betegség) és bélrendszeri daganatokban szignifikánsan megemelkedik. Ennek következtében a széklet calprotectin tartalmának meghatározása egyértelmû és megbízható lehetõség a klinikus kezében a korrekt diagnózis felállításához.

A székletvér vizsgálata a székletben nyomokban, kis mennyiségben előforduló vér kimutatására szolgál, ami szabad szemmel nem látható. Székletvér pozitivitás a vastagbél daganatok 80-90 %-ában és a vastagbél polipok 50-60 %-ában jelentkezik. A teszt pozitivitása már korai, gyógyítható stádiumban jelezheti a vastagbél daganatos betegséget, amikor a széklet még normálisnak tekinthető.

Ahhoz, azonban, hogy megállapíthassuk, kinek van szüksége colonoscopiára nagytömegben alkalmazható, egyszerű és lehetőleg olcsó szűrőmódszerekre van szükség. Guajakol széklet teszt segítségével 15-33%-os halálozáscsökkenés lehet elérni. Ez az eredmény a rák „downstaging”-nek tulajdonítható, mivel az 5 éves halálozás szorosan függ a rák stadiumától a felfedezés időpontjában. Azonban a guajakol okkult vér szenzitivitása meglehetősen alacsony, kevesebb, mint 30% vastag-végbélrák és nem több mint 15% előrehaladott polipok esetén az irodalomban. Magasabb szenzitivitás érhető el újabb immunológiai széklet okkult vér teszttel, habár ez még mindig messze van a kívánatostól, ráadásul a szenzitivitás növelés óhatatlanul a specificitás csökkentésével jár.  Ezért önmagában az okkult vér teszttel történő szűrés után végzett colonoscopiák közel fele nem igazol neoplaziat ezáltal masszív várakozási időt és felesleges terhelést okozva az endoszkópos rendeléseknek és fölöslegesen magas költségeket indukálva az ellátó rendszerekben. 
Telefon:
E-mail: recepcio@endo-kapszula.hu