Megelőzhető-e a vastagbélrák?

2013. 10. 20. 14:58

A vastagbélrák megelőzésének két alapvető pillére: az egészséges táplálkozás és a gasztroenterológiai szűrővizsgálatok.

Kapcsolódó képek

img_default_alt

Ha nem jelenne meg a cikk kattintson a TOVÁBB feliratra!

A vastagbélrák megelőzésének legfontosabb eleme az egészséges életmód és a megfelelő táplálkozás, melyeket együttesen elsődleges vagy más néven primer prevenciónak nevezünk.

 

A mindennapi testmozgás, a kalóriaszegény étrend és az elhízás megelőzése alapvető jelentőségű. Az egészséges táplálkozás lényege a rostokban, nyomelemekben és vitaminokban gazdag, zsírszegény étrend, valamint a rendszeres gyümölcs és zöldségfogyasztás. Ezek mellett javasolt az oxidatív stress elleni küzdelem, mely egyrészről a méreganyagok, így a dohányzás és a túlzott alkohol fogyasztás elkerülése, másrészről pedig a vitaminok és antioxidánsok rendszeres pótlása, melyek közül elsősorban a megfelelő mennyiségű B-, C- és D és E-vitamin, valamint a Ca és a Se pótlásnak van egészségmegőrző (prevenciós) hatása.
 
A vastagbélrák megelőzése szempontjából életbevágóan fontos a rák megelőző állapotok időben történő felismerése, azaz a vastagbél polypok és daganatok szűrése. A vastagbélrák szűrése 40 év felett ajánlható, de 50 év felett feltétlenül szükséges. Hamarabb és gyakrabban kell szűrővizsgálaton jelentkeznie azoknak, akiknek a családjában, rokonaik között fordult elő korábban vastagbél daganatos betegség. A szűrés szempontjából a legkényelmesebb és legegyszerűbb módszer az otthon is elvégezgető széklet vér teszt alkalmazása, melyet célszerű évente elvégeztetni.
Telefon: ,
Fax: E-mail: recepcio@endo-kapszula.hu
Adatkezelési tájékoztató