Vastagbélrák veszélyezteti a dohányzó nőket!

2013. 11. 24. 11:09

A vastagbélrák és a dohányzás kapcsolatáról és a dohányzó nők vastagbélrák rizikójának jelentős növekedéséről számolt be közelmúltban egy orvosi tanulmány.

Kapcsolódó képek

img_default_alt

Ha nem jelenne meg a cikk kattintson a TOVÁBB feliratra!

 A dohányzás és a rosszindulatú daganatok közti összefüggést régóta ismeri az orvostudomány, ám a kutatók nemrégiben arra hívták fel a figyelmet, hogy a dohányzás, különösen a nők esetében jelentősen emeli a vastagbélrák esélyét is. T. Gram munkacsortja a Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention című lapban 2013 februárjában megjelent közleményéből kiderült, hogy azoknál a nőknél, akik valaha dohányoztak, közel 20 százalékkal megnőtt a vastagbélrák kockázata, ráadásul a jobb oldali vastagbélszakaszra vizsgálva a rizikónövekedés eléri a 40%-ot.

 
A kutatást irányító dr. Inger Gram, a norvégiai Tromso Egyetem professzora kiemlete, hogy a vastagbélrák rizikó növekedés mértékét a dohányzó nőkben már akár napi tíz, vagy annál kevesebb szál cigaretta is jelentősen megnövelheti. A kutatás során 14 éven át követtek közel 4000 személyt, és kimutatható volt, hogy a dohányzás a nőknél 19%-al, férfiaknál pedig csak 8%-kal százalékkal növelte a vastagbélrák kialakulásának esélyét a dohányzás.
 
Emellett az eredményeik alapján az is kimutatható volt, hogy minél régebb óta dohányzott valaki, minél fiatalabb korban kezdtea dohányzást, és minél több csomag cigarettát szívott el egy évben, a rizikója a vastagbélrákra annál jobban megemelkedett. Így például, azokban a nőkben akik több mint negyven éve rendszeresen dohányoztak, akár 50 százalékkal is megnőtt a vastagbélrák kockázatának mértéke.
 
Mivel a vastagbélrák megelőzető betegség, a kutatási eredmények alapján célszerű lenne a dohányzó nőknél a szűrővizsgálatokat (évente széklet szűrés és öt évente szűrő jellegű vastagbéltükrözés) korábban, 50 éves kor alatt is megkezdeni és ezáltal a leírt rizikót csökkenteni.
Telefon:
E-mail: recepcio@endo-kapszula.hu