2014. 04. 04. 20:12
Az epekövesség az európai népesség 15 százalékát érinti. Az epekövek lehetnek koleszterin (80 százalékban) és bilirubin (20 százalákban) alkotta epekövek.
Kapcsolódó képek
Ha nem jelenne meg a cikk kattintson a TOVÁBB feliratra!
Az epekövesség az európai népesség 15 százalékát érinti. Gyakrabban fordul elő az epekő a nők körében, kockázati tényezőt jelent az epekő képződésre az elhízás, a magas vérzsír értékek, a terhesség és a szoptatás időszaka, valamint a drasztikus fogyókúra.
Az epekövek lehetnek koleszterin (80 százalékban) és bilirubin (20 százalákban) alkotta epekövek. Míg előbbiek az epében túltelítetté váló cholesterin kicsapódása révén jönnek létre, utóbbiak a fokozott vérfestéklebomlás során képződhetnek.
Az epe körülbelül 80 százalékát víz alkotja, ebben oldva cholesterin, epesavak és foszfolipidek találhatók 5-70-25 százalékos arányban. Ha ezen arányok eltolódnak, az epe cholesterinre túltelítetté válik és megindulhat a epekőképződés.
A hasi ultrahang vizsgálattal észlelt epeköves betegek 75 százaléka panaszmentes epekőhordozó.
A fennmaradó epeköves betegek 25 százalékban a következő jellegzetes epés panaszokat várhatjuk:
• epegörcs (epecolica): felhasi, jobb bordaív alatti görcsös (enyhülő-erősödő) fájdalom, mely a hátba, a bal lapockába vagy a jobb vállba sugározhat; típusosan zsíros étkezés után fél órával jelentkezik és órákig is eltarthat,
• hányinger, epés hányás kísérheti
• nem típusos panaszok: felhasi teltségérzés, puffadás, bizonyos nehezebb (hagyma, pprika) vagy zsírosabb ételek fogyasztása után jelentkező epés tünetek.