Tejcukor érzékenység

2014. 05. 17. 21:14

A laktóz intolerancia vagy tejcukor érzékenység olyan kórállapot, amikor a szervezet képtelen a táplálékkal bevitt tejcukor (laktóz) emésztésére, mely kellemetlen emésztőrendszeri tünetekhez vezet.

Kapcsolódó képek

img_default_alt

Ha nem jelenne meg a cikk kattintson a TOVÁBB feliratra!

 Tejcukor-érzékenységnek nevezzük azt a tejcukor bontó enzimhiányos vagy csökkent enzimműködési kórállapotot, amikor tejcukor (laktóz) elfogyasztása után a beteg emésztőszervi tüneteket észlel. A tejcukor-érzékenység oka a tejcukrot bontó enzim, a laktáz hiánya vagy elégtelen működése. Az emésztetlen tejcukor ozmotikus hatása révén a vízfelszívódás egyensúlyát megbontva vizet "szív" a bél lumenébe, ami hasmenéssel jár. 

Másrészről ha a vékonybélben a tejcukor nem tud egyszerű cukrokká bomlani, akkor a vékony és vastagbél bakteriális flórájának megváltozása (dysbacteriosis) révén bekövetkező fermentáció klinikai tüneteket (hasi panaszok, puffadtság, hasmenés, émelygés) okozhat.
 
A tejcukorra érzékeny betegek esetében a leggyakoribb tünetek: a robbanásszerű, gyakori vizes hasmenés, haspuffadás, szélgörcs. A laktóz-intolerancia felismerését nehezíti, hogy a tünetek kialakulása nem mindig mutat közvetlen összefüggést a tejfogyasztással.
 
A laktáz enzim a magzati életben alakul ki, csecsemőkorban éri el aktivitásának csúcsát, ezt köveően az életkor előrehaladtával mennyisége fokozatosan csökken. Felnőttkorban inkább csak a bélnyálkahártya károsodásával járó gyulladásos betegségek (gasztroentritis) esetében csökken a laktáz enzim mennyisége, mivel a laktáz enzim nagyon érzékeny és a bélboholy enyhe felszíni károsodásai a laktáz enzim működésének csökkenéséhez vezethetnek.
 
Európában átlagosan 10 és 30 százalék között változik a tejcukorérzékeny lakosok aránya. Egyes felmérések alapján Magyarországon ez 14 százalékra tehető.
 
A laktóz intolerancia kimutatását hidrogén kilégzési vizsgálattal végezzük. A vizsgálat alapja, hogy normál körülmények között a tejcukor (laktóz) a vékonybél kefeszegélyében található laktáz enzim hatására teljesen lebomlik és a lebontott cukrok azonnal felszívódva a véráramba kerülnek. Laktóz intolerancia esetén azonban a laktóz bontása nem történik meg. A vastagbélbe jutó bontatlan cukorból a vastagbélben lévő erjesztő baktériumok hatására CO2 és H2 gáz szabadul fel, ami diffuzióval eljut a keringésen keresztül a tüdőbe és a kilélegzett levegőbe kerül és egy egyszerű módszerrel mérhető a mennyisége.
Telefon: ,
Fax: E-mail: recepcio@endo-kapszula.hu
Adatkezelési tájékoztató