Vastagbél polip

2014. 05. 18. 13:41

A vastagbélrák kialakulását megelőzi a vastagbél polip növekedése. A vastagbél polip a bél belfelszínén növekedő, hosszú ideig jóindulatú szövetszaporulat mely vastagbéltükrözéssel eltávolítható.

Kapcsolódó képek

img_default_alt

Ha nem jelenne meg a cikk kattintson a TOVÁBB feliratra!

 A vastagbél polip a bélrendszer alsó ezen szakaszán esetlegesen kialauló típusosan gomba alakú szövetnövedékek neve, amelyek a bélfalból, a bélfalról, pontosabban annak belső hámrétegéből nőnek ki, méretük változó. Hasonlíthatnak szemölcsszerű képződményhez, gombához, vagy ujjakra emlékeztető alakzathoz, lehetnek nyelesek és nyél nélküliek, laposak is. Általában jóindulatúak, de némelyik okozhat a vastagbélben daganatos elfajulást. A vastagbél polipok típusosan 40 év feletti életkorban jelentkeznek a betegekben, 50 év feletti életkorú panaszmentes emberek szűrő jelegű vastagbéltükrözése szorán a vastagbél polipok előfordulási gyakorisága eléri a 25%-ot, tehát minden negyedik emberben jelentkező betegségről van szó.

 
A vastagbél polipok lehetnek egyedül „ülő” és társas típusúak, méretük változó, megnőhetnek akár 2 cm-nél nagyobb átmérőre is. A világ fejlett országaiban fordulnak elő gyakrabban.
 
Szövettanilag a vastagbél polipok lehetnek adenomák vagy hyperplasiás polipok. Ez a két leggyakrabban előforduló szövettani típus, eredet szerint. A vastagbél adenomák gyakoribbak az életkor előrehaladtával és rosszindulatú elfajulásra hajlamosak, ezért nagyobb kockázatot jelentenek a vastagbélrák kialakulása szempontjából, bár ez csak hosszú évek alatt alakul ki, és csak az adenomák kis százalékában. A hiperpláziás polip a nyálkahártya nem daganatos jellegű, polipod megvastagodását jelenti,  önmagában tehát nem kockázati tényező a vastabélrák tekintetében, de ha túl nagy méretű, akkor mindenképen endoszkópos eltávolítást igényel, hiszen tartalmazhat adenomás területeket.
 
A vastagbél polipok keletkezésének oka nem ismeretes. Egyes vélemények szerint hozzájárulhatnak életmódi tényezők, mint pl. a nagy mennyiségű, magas zsírtartalmú étkezés, vörös húsok fokozottabb fogyasztása, kevés étkezési rost, több alkohol fogyasztása. Genetikai tényezők is szerepet játszanak, mint pl. a vastagbél polip, vagy a vastagbélrák családi halmozódása. Az ún. familiáris polyposis esetén a vastagbélen szinte százával jelennek meg a kisméretű polipok, a bél felszíne kárpithoz hasonló látványt nyújt. Az érintett család sok tagja szenvedhet e betegségben, és nagy a kockázat arra, hogy ebből vastagbélrák fejlődjön ki. Éppen ezért célszerű, hogy polipok esetén gyakoribb legyen a vastagbél vizsgálata, és a polipos növedékek szakaszát műtéti úton eltávolítsák. A kezeletlen familiáris polyposis esetei 40 év felett nem ritkán fordulhatnak malignussá, tehát daganatos elfajulás következik be.
 
Legtöbb esetben, a vastagbél polip nem okoz tüneteket, csak endoszkópos szűrés (vastagbéltükrözés) alkalmával lehet észrevenni. Előfordulhat, hogy vérzik, ilyenkor a székleten is látható a vér, vagy az a végbélből ürül, ami összetéveszthető az aranyeresség tüneteivel. Nagyon ritkán előfordulhat, hogy a nagyméretű vastagbél polip elzárja a vastagbelet, ez székrekedés – vagy éppen hasmenést, hasi fájdalmat, hányást okozhat. Mivel leggyakrabban egyáltalán nincsenek jellemző tünetek, ezért általában csak eszközös vizsgálatok alkalmával derül fény a vastagbél polipokra, ezek közé tartozik a vastagbéltükrözés vagy más néven kolonoszkópia. 
Telefon: ,
Fax: E-mail: recepcio@endo-kapszula.hu
Adatkezelési tájékoztató