Krónikus hasnyálmirigy gyulladás

2014. 05. 20. 19:14

Az idült (krónikus) hasnyálmirigy gyulladás (krónikus pankreatitisz) a hasnyálmirigy szöveti szerkezetének hegesedéssel és meszesedéssel társuló állomány vesztését jelenti.

Kapcsolódó képek

img_default_alt

Ha nem jelenne meg a cikk kattintson a TOVÁBB feliratra!

 

Krónikus hasnyálmirigy gyulladásnak jellegzetes tünetei vannak. A króikus pankreatitisz egyik vezető tünete a hasi fájdalom, mely a köldök körül jelentkezik, és övszerűen sugárzik a hát irányába. A nagyfokú súlyvesztés, puffadás, valamint a zsírfényű bűzös széklet az emésztőenzimek termelésének hiánya miatt alakulnak ki. Az inzulintermelés csökkenése miatt cukorbetegség fejlődik ki. Az idült hasnyálmirigy-gyulladás diagnosztizálásában a képalkotó vizsgálatok az elsődlegesek. Bár a hasi UH vizsgálat felvetheti a krónikus gyulladás lehetőségét, nem mindig elegendő a pontos diagnózis felállításához. Gyakran van szükség ezért MRI, ERCP vizsgálatok elvégzésére is. A krónikus hasnyálmirigy gyulladást pontos diagnózisának felállításához és a szövődmények kezeléséhez sokszor szüksége van az epe és a hasnyálmirigy vezeték endoszkópos vizsgálatára és kontrasztos feltöltésére is (ERCP).
 
A krónikus hasnyálmirigy-gyulladás kezelése során az első lépés a kiváltó ok megszüntetése. Így az alkoholos eredetű gyulladás esetén az alkoholfogyasztás eltiltása a cél, a hasnyálmirigy vezeték elzáródása következtében kialakuló gyulladás esetén pedig általában endoszkópos vagy sebészi beavatkozás szükséges az ok megszüntetéséhez és a hasnyálmirigy vezeték felszabadítására és a hasnyálmirigy nedv elfolyásának biztosítására.
Telefon: ,
Fax: E-mail: recepcio@endo-kapszula.hu
Adatkezelési tájékoztató