Endoszkópos ultrahang

2014. 05. 24. 9:04

Az endoszkópos ultrahang egy olyan kombinált technológia (endoszkóp és ultrahang szkenner), mely alkalmas a nyálkahártya belső rétegeinek és a környező szervek diagnosztikus vizsgálatára.

Kapcsolódó képek

img_default_alt

Ha nem jelenne meg a cikk kattintson a TOVÁBB feliratra!

 Az endoszkópos ultrahang diagnosztika az 1980-as évek óta áll rendelkezésre. Az endoszkópos ultrahang egy olyan kombinált technológia (endoszkóp és ultrahang szkenner), mely kezdetben a fiberoszkópos mechanikus (körkörösen forgó) szkennerrel ellátott radiális endoszkópos ultrahang (EUH) vizsgálatokat jelentette. Az endoszkópos ultrahang vizsgálat alkalmat adott arra, hogy a belső nyálkahártyán túl azonosítani lehessen a tápcsatorna, a gyomorfal illetve a vastagbél rétegeit és lehetőség szerint a lumenen túl elhelyezkedő szerveket és azok kórállapotait.

A nagyszámú endoszkópos ultrahangos diagnosztikus vizsgálati tapasztalat megszerzése után a technológiai fejlődés következő lépcsője a mechanikus forgó alkatrész nélküli, piezokristályos elven működő, elektronikus radiális és lineáris endoszkópos ultrahang diagnosztika volt. Ezen kívül kifejlesztésre került az endoszkópos ultrahang egy olyan miniatürizált változata is mely a hagyományos endoszkópok munkacsatornájába vezethető elektronikus ultrahang fej, ún. miniprobe, és amely 20 MHz –es frekvenciájú, és amely tovább ezáltal növelte az endoszkópos diagnosztikus lehetőségeket. A radiális (diagnosztikus) endoszkópos ultrahangos eszközzel történő vizsgálat lehetővé teszi a mucosa, submucosa, (a nyálkahártya és alsó rétegei), és a polypusok vagy daganatok mélységi terjedésének meghatározását és a környező szervek (máj, hasnyálmirigy) megítélését.

 
A lineáris endoszkópos ultrahang áttekintő diagnosztikus értéke kisebb, ezért a lineáris endoszkópos ultrahang inkább a célzott, invazív diagnosztikus és terápiás beavatkozásokra alkalmas, melyek közül a legfontosabb a mélyebb szövetekből és szervekből történő célzott vékonytű mintavétel (FNA: fine needle aspiration). A lineáris endoszkópos ultrahang napjainkban elsősorban onkológiai betegek stagingjében és a daganatok szövettani azonosításában alkalmazható, így a hasnyálmirigy daganatok, a tápcsatornai lymphomák, a submucosus tumorok, valamint GI tumorok májban megjelenő metasztázisának EUH-FNAB tipizálására, pulmonológiai területen pedig a mediasztinális képletek és nyirokcsomók vizsgálatára alkalmas. Emellett nélkülözhetetlen a lineáris endoszkópos ultrahang pancreas pseudocysta, abscessus vagy walled off necrosis transgastrikus illetve transduodenalis endoszkópos drainage végzéséhez, valamint endoszkópos bilio-digestív anasztomózisok készítéséhez.  
 
Telefon:
E-mail: recepcio@endo-kapszula.hu