Vastagbéltükrözés alttásban

2014. 05. 26. 18:29

A vastagbéltükrözés altatásban történik, a vizsgálat alkalmas a vastagbélben lévő gyulladásos bélbetegségek, vérzésforrás, végbél- és vastagbélrák, vastagbél polip felfedezésére, eltávolítására is.

Kapcsolódó képek

img_default_alt

Ha nem jelenne meg a cikk kattintson a TOVÁBB feliratra!

 A vastagbéltükrözés altatásban történik, a vizsgálat alkalmas a teljes vastabél területén lévő gyulladásos bélbetegségek, vérzésforrás, végbél- és vastagbélrák, vastagbél polip felfedezésére, valamint a vékonybél utolsó szakaszának vizsgálatára is (terminális ileum, pl. Crohn betegség esetén). Az altatásban végzett vastagbéltükrözés során, akár a vastagbélszűrés részeként lehetőség van a vastagbélből szövettani mintavételre és vastagbél polip eltávolítására is. 

 
A vastagbéltükrözés (kolonoszkópia, colonoscopia, béltükrözés) során egy kb. 150 cm hosszú, vékony, flexibilis csövet (endoszkóp) vezetünk végig a teljes vastagbélen egészen a coecumig (vakbél). Az endoszkópban fényforrás, illetve egy beépített digitális HD kamera van, melynek segítségével a vizsgált teljes vastagbélszakasz egy képernyőre kivetítve követhető. A kolonoszkópos (colonoscopos) vizsgálattal a teljes vastagbelet és a vékonybél utolsó 10-20 cm-t (terminális ileum) tekinthetjük át az endoszkópon át. A colonoscopia (kolonoszkópia, béltükrözés) alatt a páciens a bal oldalára fekszik felhúzott lábakkal. A vastagbéltükrözéses vizsgálat alatt az orvos utasítására, a hátára és a jobb oldalára is kell fordulnia a páciensnek. A vastagbéltükrözéshez használatos endoszkóp egy 150 cm hosszú, flexibilis, női mutatóujjnyi vastag eszköz.Az endoszkópot (colonoscop) csúsztatóval kenjük be, majd óvatosan a végbélbe vezetjük. A kolonoszkópon keresztül fény vetül a bél falára, illetve kevés levegővel a bél lumenét feljfújva tesszük láthatóvá. 
 
A vastagbéltükrözéses (béltükrözéses) vizsgálat elvégzéséhez írásos beleegyezés szükséges! A vastagbéltükrözés a beavatkozás jellegétől függően 10-60 perc is lehet. A vastagbéltükrözés 3-4 napos étrendi (rost-, salakszegény étrend, bőséges folyadék fogyasztása) és egy napos gyógyszeres előkészítést (hashajtást) is igényel a teljes vastagbél kitisztítása érdekében. A vastagbéltükrözés előtt a beteg legalább 6 órán át éhgyomorra marad. Közvetlenül a vastagbéltükrözés előtt a páciens még 1-2 beöntést kaphat. A vastagbéltükrözés általában nem fájdalom mentes ezért a vizsgálatot felszínes altatásban célszerű elvégezni (lásd altatásban végzett endoszkópia). Az altatásban végett vastagbéltükrözés előtt az alkarba egy műanyag vénás kanült, tűt helyezünk be, ezen keresztül a páciens altató, bódító és fájdalomcsillapító injekciókat kap. Az altatásban vézett vastagbéltükrözéshet (colonoscopos, kolonoszkópos vizsgálathoz) EKG, vércsoport, vérkép, vérzési és alvadási paraméterek (vérvétel) lehetnek szükségesek. Amennyiben nagyobb szövet vagy polip eltávolítása a cél, akkor az altatásban végzett vastagbéltükrözés előtt egy héttel már nem szabad aszpirint és származékait bevenni, és az egyéb véralvadás gátlókat (Syncumar) célszerű elhagyni és szükség eseten heparinnal (sc. injekció) helyettesíteni. A vastagbéltükrözés alatt az eszköz által provokált székelési ingert, a befújt levegő miatt haspuffadást, hasi görcsöt, a hashártya megfeszülése esetén hasi fájdalmat érezhet a páciens. Azon pácienseknél, ahol hasi műtétek összenövéseket provokálhattak, ott ezek a panaszok fokozottan jelentkezhetnek. A beadott injekciók szédülést, hányingert, hányást, csuklást okozhatnak. A altatásban végzett vastagbéltükrözés befejeztével, ha a páciens még mindig haspuffadást, hasi görcsöt jelez, akkor hányinger csillapítót, görcsoldót és infúziókat adunk és szélcsövet helyezhetünk a végbélnyílásba, hogy a befújt, megrekedt levegő távozhasson, és a panaszok oldódjanak. Az endoszkópos beavatkozás jellegétől, és az altatás effektusától függően a páciensnek esetleg a vizsgáló intézményben kell maradnia az orvos utasításának megfelelő ideig. 
Telefon: ,
Fax: E-mail: recepcio@endo-kapszula.hu
Adatkezelési tájékoztató