Ételallergia és ételintolerancia

2014. 06. 04. 22:01

Mivel az ételallergia és az étel-intolerancia részben hasonló tüneteket okoz (émelygés, hányás, görcsös hasi fájdalom, hasmenés, haspuffadás), gyakran összekeverik a kettőt.

Kapcsolódó képek

img_default_alt

Ha nem jelenne meg a cikk kattintson a TOVÁBB feliratra!

 Az általános élelmiszerek általában nem zavarják meg az bél immunrendszerénedk működését és nem okoznak hisztaminkiáramlást a vérbe, vagyis az élelmiszerekre adott kellemetlen válaszok általában nem ételallergiák. A nem allergiás eredetű táplálkozási problémák többek között az alábbiak lehetnek: Az étel emésztéséhez szükséges valamelyik enzim hiánya. A laktáz nevű enzim hiánya például emészthetetlenné teszi a tejben található laktóz nevű cukrot, és ún. laktóz intoleranciát hoz létre. Az emésztetlen tápanyagok a vékonybélből a vastagbélbe jutnak, ahol a bélbaktériumok fogják megemészteni, savak és gázok termelése közben. A hasnyálmirigy enzimek hiánya általában zsír és fehérje emésztési zavarokat okozhat. Az enzimhiányon alapuló étel-intoleranciák közös tünetei: fogyás, görcsös hasi fájdalom, hasmenés, haspuffadás és fokozott széltermelődés. Előfordulhat, hogy bizonyos ételintolerancia gyomorgörcsöt, hasmenést vagy éppen székrekedést okoznak.

 
Az alábbiak segítségével orvosa valószínűsíteni tudja, hogy Önnek valódi ételallergiája, étel intoleranciája vagy valamilyen gyomor-bélrendszeri betegsége van-e. Eliminációs diéta. Lehet, hogy arra fogják Önt kérni, hogy bizonyos gyanús ételeket pár hétre hagyjon el az étrendjéből, ezt követően pedig egyesével ismételten kezdje el ezeket fogyasztani (pár hetente bevezetve egy-egy új élelmiszert). Az eljárás során meg lehet határozni, hogy melyik étel köthető az adott tünethez. Pszichés tényezők sajnos szerepet kaphatnak, ha például Ön azt hiszi, hogy érzékeny egy ételre, akkor fogyasztása után tapasztalhatja azokat a tüneteket, amelyektől tart. Ha Önnek súlyos reakciója volt már bizonyos ételekre, akkor ez a módszer nem biztonságos. Fizikális vizsgálat.
Telefon:
E-mail: recepcio@endo-kapszula.hu