Emésztőszervi endoszkópia

2014. 06. 09. 22:02

Az emésztőszervi endoszkópia a gasztroenterológia legdinamikusabban fejlődő szakterülete, mely forradalmasította mind a tápcsatornai betegségek diagnosztikát, mind pedig a minimál invazív terápiáját.

Kapcsolódó képek

img_default_alt

Az endoszkópia (béltükrözés) szó jelentése görögül: Endo - benne, belül; Skopein - látni, megfigyelni, ami általában az emberi test belsejébe való betekintést jelenti annak megfigyelése céljából. 
 
Az 1970-es évek elejétől rendelkezésre álltak a tápcsatorna egyes szakaszainak átvizsgálására alkalmazható speciális fiberoszkópok (flexibilis endoszkópok), melyekkel a gyomrot (gasztroszkóp), a teljes vastagbelet (kolonoszkóp) és a Vater papillát (duodenoszkóp) lehetett megvizsgálni, és pontosan azonosítani a tápcsatorna falának és nyálkahártyájának patológiás eltéréseit, beleértve a szövettani vizsgálatra alkalmas biopsziás mintavételi eljárásokat is. 
 
Az emésztőszervi endoszkópia (béltükrözés) területén a következő áttörést 1980-ban az endoszkópos ultrahang (Strohm WD, Classen M), majd 1984-ben a video chip (CDC: charge-coupled device) endoszkópia (Sivak MV Jr és Classen M) megjelenése okozta. A video endoszkópia megjelenése és az ehhez kapcsolódó digitális számítógépes képrögzítés és képarchiválás új dimenziót nyitott az emésztőszervi endoszkópiában. Segítségével a korábban csak a vizsgáló szemével látható és sokszor erősen szubjektív, vizsgálófüggő diagnosztikus eljárás helyett napjainkban az endoszkópia már HD minőségű és DVD-n rögzíthető képalkotó technika, így az endoszkópia precízen dokumentálható diagnosztikus eljárássá vált, mely akár fájdalommentesen altatásban is elvéezhető.
 
Napjainkban az emésztőszervi endoszkópia (béltükrözés) legfontosabb területei a gasztroszkópia (gyomortükrözés), a kolonoszkópia (vastagbéltükrözés), az ERCP (endoszkópos retrográd cholangio-pancreatográfia) és a kapszula endoszkópia. Az Endo-Kapszula magánorvosi centrumban a felsorolt endoszkópos vizsgálatokat altatásban is elvégezzük!

 

Telefon:
E-mail: recepcio@endo-kapszula.hu