Vastagbél szűrés

2014. 06. 12. 16:36

Vastagbél szűrések a vastagbél polipok és a vastagbélrák korai felismerésére alkalmas tesztek, melyek közül a vastagbél kapszula endoszkópia a legkorszerűbb fájdalommentes eljárás.

Kapcsolódó képek

img_default_alt

Vastagbél szűrés

Magyarországon a vastag- és végbélrák a második leggyakoribb daganatos betegség. A halálesetek nagy része megelőzhető lenne rendszeres szűrővizsgálattal. Sokakat visszatart a vizsgálattól, hogy a vastagbél-tükrözés fájdalmas, ám a már magán gasztroenterológiai központunkban is elérhető vastagbél kapszula endoszkópia nem okoz kellemetlenségeket.

Magyarországon a daganatok okozta halálozások között a vastag- és végbélrák nemtől függetlenül a második helyen áll, nemdohányzók körében pedig a leggyakoribb daganatos eredetű halálok. Évente mintegy 9000 új vastagbélrákos esetet ismernek fel, miközben évente közel 5000-en a betegség következtében haláloznak el.

A vastagbélrák polipokkal kezdődik

A vastagbélrák és a végbélrák szinte kivétel nélkül polipok talaján alakul ki. A vastagbélpolip egy szemölcsszerű kinövés a bél belső ürege felé. Szövettanilag a polip többféle lehet, ez határozza meg a daganatos elfajulás kockázatát. Sajnos a polipok legtöbbször nem okoznak tüneteket, időszakos vérzés is csak a betegek kevesebb, mint 5 százalékában észlelhető, ezért sok beteg nem fordul orvoshoz,.

Európa-szerte az ötven éven felüliek körülbelül harminc százalékában, a hetven év felettieknek pedig ötven százalékában fordulnak elő vastagbél polipok, viszont a vastagbél  polipok kevesebb, mint egy százalékából alakul ki vastagbélrák.
Tíz év, mire a vastagbél-daganat kifejlődik. Az egészséges vastagbél-nyálkahártyából az életet veszélyeztető vastagbélrák soklépcsős folyamat során alakul ki, amely átlagosan tíz év alatt megy végbe. Ezért a megelőző állapotok időbeni felismerésével, a vastagbél szűréssel és a vastagbél tesztekkel a rák kialakulásának kockázata jelentősen csökkenthető.
Ráadásul a vastag- és végbélrák a többi ráktól eltérően különösen hatékonyan kiszűrhető betegség, és többféle szűrési módszer is kínálkozik vizsgálatára. A vastagbélrák szűrésével kapcsolatban fontos pozitívum, hogy a vastagbél rákmegelőző polipok eltávolításával a rák kialakulása is megelőzhető. Magán gasztroenterológiai centrumunkban a vastagbél polypok eltávolítása altatásban történik.

Vastagbél kapszula endoszkópia

A drótnélküli endoszkópia vagy kapszula endoszkópia lehetőséget biztosít a vastagbél teljes szakaszának vizsgálatára. A gyógyszerrel azonos méretű vastagbél kapszulával végzett vastagbél szűrési vizsgálat egyszerű, fájdalommentes, megterhelést nem jelent a páciens számára. A vizsgálat otthoni előkészítést  (hashajtást) követően történik egy kapszula pohár vízzel történő lenyelésével. A vastagbél kapszula a bélrendszeren végighaladva sebességtől függően készít képeket, illetve folyamatos filmfelvételt a vastagbélről. A képi információ a hasbőrre rögzített elektródákon keresztül rádiofrekvenciás úton jut el a derékra rögzített jelvevő egységhez. Az egység által tárolt információ magán gasztroenterológus szakorvos által kerül kiértékelésre számítógépes program segítségével. Az Endo-Kapszula KFT magán gasztroenterológiai centrumában a vastagbél kapszula vizsgálatokat egyedülállóan nagy számban és nagy tapasztalatal több mint 5 éve végezzük.

 

Telefon:
E-mail: recepcio@endo-kapszula.hu