Vékonybél dysbacteriosis

A vékonybél normál állapotban lényegében steril. Kóros körülmények között a vékonybél kontaminálódik, benne pathogen baktériumok esetenként gombák (Candida) szaporodhatnak el. Ennek hatására étkezések után lazább székletek, hasmenés, haspuffadás és tápanyag felszívódási zavarok alakulhatnak ki. 

 

Normál körülmények között a vékonybél utolsó szakaszának (ileum) vastagbélbe (coecumba) való beszájadzásában található ileocoecalis (Bauhin) billentyű megakadályozza, hogy a vastagbélben normálisan is megtalálható baktériumok és gombák (candida) a vékonybélbe jussanak. Kontaminált bél szindróma, vagy bakteriális túlnövekedési szindróma akkor alakul ki, ha a vékonybélben vastagbél baktériumok (pl. E. coli, Bacteroides, Candida) szaporodnak fel, tehát a normál körülmények között nagyjából csíramentes vékonybél „kontaminálódik”.
 
A vékonybél dysbacteriosis vagy más néven kontaminált vékonybél szindróma leggyakoribb tünetei a hasmenés, puffadás, korai teltség-érzés, esetleg vérszegénység (anaemia). A magyarázat, hogy a vékonybélbe került baktériumok fermentálják a bevitt, félig emésztett táplálékot, mely gázképződéssel jár. 
 
Vékonybél dysbacteriosis gyanúját veti fel puffadás, korai teltség-érzés, rossz lehellet, ill. esetlegesen alacsony szérum B12 vitamin, és magas folsav szint (bélbaktériumok folsavat termelnek). A biztos diagnózist a vékonybél nedvben (jejunum aspirátum) felszaporodott bélbaktériumok kimutatása nyújtaná, ez azonban a vékonybél nehéz elérhetősége miatt nem elterjedt diagnosztikai módszer. A klinikai gyakorlatban a laktulóz terheléssel kombinált H2 kilégzési tesztet használják elsősorban, mely a baktériumok által termelt Hidrogén gáznak a kilégzett levegőben történő megjelenését detektálja.
 

 A laktulóz hidrogén (H2) kilégzési teszt korai kóros emelkedése a vékonybél bakteriális kontaminációjára utal. A vastagbélből a vékonybélbe vándorolt baktériumok a laktulóz lebontása során H2-t termelnek, mely mérhetővé válik. A vékonybélben ezek a vastagbél-baktériumok eredendően nem találhatók meg, a vékonybél aránylag steril.

A lactulóz H2 kilégzési teszt egy noninvazív, fájdalommentes  módszer, mely a kilégzett levegőben a rosszul felszívódó szénhidrátok emésztése során képződő H2 (hidrogén gáz) detektálására szolgál. A lactulóz terheléses vizsgálat kb. 120-180 percig tart.

Telefon: ,
Fax: E-mail: recepcio@endo-kapszula.hu
Adatkezelési tájékoztató