Tejcukor érzékenység

A felnőttkori tejcukor- vagy más néven laktózérzékenység vagy laktáz enzim hiány egyre több felnőtt embert érint. Nekik a tej és az egyes tejtermékek fogyasztása okoz hasi panaszokat. Ilyenek lehetnek a haspuffadás, fokozott gázképződés, hasmenéses rohamok, hasi görcsök. Gyermekkori hasi fájdalmak hátterében is legtöbbször a tejcukor érzékenység áll. Klinikánkon a laktóz H2 kilégzési teszt segítségével vizsgáljuk a tejcukor érzékenységet. A laktóz H2 kilégzési teszt fájdalommentes és 90 perc alatt kimutatja a tejcukor bontó enzim (laktáz) hiányát vagy csökkent aktivitását, valamint a vékonybél dysbacteriosist.

Tejcukor lebontási képtelenség: A tejcukor (laktóz) egy glukózból és galaktózból álló úgynevezett diszaharid, melynek lebontásához laktáz enzimre van szükség. A diszaharidok csak kettébontott állapotban tudnak felszívódni a vékonybélből. A laktáz enzim hiányában a tejcukor (azaz laktóz) nem bomlik le, nem tud felszívódni a vékonybélben és a vastagbélbe jut, ahol baktériumok bontják le. A lebontás során H2 szabadul fel, mely a vérbe felszívódik, a véráram útján a tüdőbe jut, ennek a detektálása történik a műszer segítségével.

A tejcukor érzékenységet kimutató H2 kilégzési teszt fájdalommentes, kb. 90-240 percig tart. A vizsgálat hossza a teszt folyamán kapott eredménytől függ. A kifújásos vizsgálatra szükség van ahhoz, hogy a páciens tünetei mielőbb kezelésre kerüljenek illetve megelőzhetőek legyenek. A tejcukor érzékenység lactáz enzimet tartalmazó tablettával és diétával kezelhető.

Amennyiben hasonló panaszokat észlel, jelentkezzen be klinikánkra a gyors, megbízható kilégzési teszt elvégzésére, ugyanis a tejcukor érzékenység jól kezelhető!

Telefon: ,
Fax: E-mail: recepcio@endo-kapszula.hu
Adatkezelési tájékoztató