Vastagbéltükrözés

2013. 01. 05. 10:38

Video blogunkban a vastagbél endoszkópos (vastagbéltükrözés) vizsgálatáról (colonoscopia, kolonoszkópia), annak menetéről és indikációjáról tájékoztatjuk.

Kapcsolódó képek

img_default_alt

 Magyarországon évente több mint ötezren halnak meg vastag- és végbélrákban. A halálesetek nagy része megelőzhető lenne rendszeres szűrővizsgálattal, azaz a vastagbéltükrözéssel (kolonoszkópia). A gasztroenterológus szakemberek azt ajánlják, hogy ötven éves kor felett, még ha nincsenek is tünetek, évente ajánlatos eljárni székletvér vizsgálatra, vastagbéltükrözésre (vastagbél endoszkópos vizsgálata, kolonoszkópia, colonoscopia) pedig 5-10 évente. Ha azonban valaki úgy tapasztalja, hogy székelési szokásai megváltoztak, forduljon minél előbb gasztroenterológus és endoszkópos szakorvoshoz.

 
Ma Magyarországon évente mintegy 9000 új vastagbélrákos regisztrálnak, miközben körülbelül 5000-en a vastagbélrák (vastagbél daganat) következtében haláloznak el. "A halálozások nagy része megelőzhető lenne, ha az ötven év felettiek rendszeresen járnának vastagbéltükrözéses (kolonoszkópos) szűrővizsgálatra" 
 
A vastag- és végbéldaganatok szinte kivétel nélkül bélpolipokból alakulnak ki. A vastagbélpolip egy szemölcsszerű kis 5-10 mm-es kinövés a bél falán, a bélcsatorna ürege felé, mely a vastagbéltükrözéssel felismerhető és eltávolítható (polypectomia). Szövettanilag a polip (jóindulatú daganat) többféle lehet, ez határozza meg a daganatos elfajulás kockázatát.
 
Az egészséges vastagbél-nyálkahártyából az életet veszélyeztető vastagbélrák egy hosszú és soklépcsős biológiai kóros folyamat során alakul ki, amely átlagosan öt-tíz év alatt megy végbe. Ezért a megelőző állapotok a vastagbéltükrözés során történő időbeni felismerésével a rák kialakulásának kockázata jelentősen csökkenthető. Ráadásul a vastag- és végbélrák a többi ráktól eltérően különösen hatékonyan kiszűrhető, és a vastagbéltükrözés mellett többféle szűrési módszer is létezik vizsgálatára.
 
Mivel a polipok legtöbbször nem okoznak tüneteket, időszakos vérzés is csak a betegek kevesebb mint öt százalékában észlelhető, ezért sok beteg nem fordul orvoshoz. Az gaszttronterológus (endoszkópos) szakemberek szerint azonban ötven év felett ajánlatos évente székletvérvizsgálatot végeztetni.
 
A vizsgálat neve alapján laikus ember könnyen arra gondol, hogy ha nem véres a széklete, nincs is szüksége székletvérvizsgálatra. Ez a teszt azonban elsősorban a szemmel nem látható, rejtett vérzést mutatja ki, a vér pedig leggyakrabban a sérülékeny felszínű polipokból származik. A székletvérvizsgálat megbízhatósága 50 százalék, korszerűbb típusáé 70 százalék. Ha valakinek a vizsgálata pozitív eredményt hoz, a következő lépés az endoszkopós vastagbél vizsgálat, azaz a vastagbéltükrözés (kolonoszkópia, colonoscopia), amelynek megbízhatósága már közel 100 százalék.
 
A vastagbéltükrözés kellemetlen beavatkozás, ám ezzel a vizsgálattal egyértelműen meg lehet állapítani a vastagbélpolipok méretét és állapotát. Ezért ötven év felett a szakemberek tünetmentes betegeknek 5-10 évente ajánlják a vastagbéltükrözéses vizsgálat elvégeztetését.
 
Jelen videoüzenetünkben (videoblog) a vastagbéltükrözés (colonoscopia, kolonoszkópia) indikációit, a vizsgálat menetét, annak szövődményet és az altatásban végett vastagbéltükrözés lehetőségét mutatjuk be önnek!
 
www.endo-kapszula.hu
 

Telefon:
E-mail: recepcio@endo-kapszula.hu