A Crohn betegség

2016. 03. 28. 20:15

A Crohn betegség ismeretlen eredetű gyulladásos bélbetegség, amely elsősorban a vékonybél alsó részét (ileum) és a vastagbelet érinti, de az emésztő traktus bármely részében előfordulhat.

Kapcsolódó képek

img_default_alt

 A Crohn betegség  általában a fiatal korban jelentkezik és évekig – évtizedekig tart. A  Crohn betegség alatt kiújulások (relapszusok) és megnyugvások (remissziók) jelentkeznek. A Crohn betegségre jellemző a sürgető hasmenés, amely alkalmanként vért is tartalmaz. A görcsös hasi fájdalom szűkületet, a társuló láz tályog jelenlétét, végbéltáji sipoly vagy repedés jele lehet.

A hasi fájdalom és hasmenés gyakran a legkorábbi tünetek Crohn betegekben. A hasmenés lehet véres, nyákos. A hasi fájdalom elsősorban a köldöknél vagy az alatt jelentkezik. Ezek a tünetek általában étkezés után jelentkeznek. Étvágytalanság, fogyás, izületi fájdalmak és láz gyakori panaszok. Korai tünete lehet a Crohn betegségnek a végbél fájdalmassága, mely járhat (a bőr berepedése), fisztulával (kóros nyílás a végbélnyíláshoz közeli bőrön), melyen keresztül összeköttetés van a bél és a külvilág között vagy tályoggal.

A Crohn betegség  diagnózisa a fentebb leírt klinikai tüneteken alapszik. Legelőször is a hasmenés fertőzéses eredetét kell kizárni, illetve igazolni és szükség esetén azt kezelni. Ezt követően kolonoszkópos vizsgálat (vastagbéltükrözés)  következik.  A kolonoszkópia során ugyanilyen hajlékony endoszkópos eszközzel a teljes vastagbelet vizsgálják át. Ezen vizsgálat során az orvos meg tudja határozni, hogy a folyamat a vastagbél melyik szakaszát érinti. A vizsgáló orvos biopsziás mintákat is vehet a vastagbél nyálkahártyából, melynek szövettani feldolgozásával a colitis ulcerosát el lehet különíteni más végbélvérzéssel járó betegségtől, mint például a vastagbelet érintő Crohn betegség, vastagbél diverticulum és a vastagbél rák.
 
 
A vékonybél érintettségének vizsgálatára vékonybél kapszula endoszkópia vagy vékonybél passzázs RTG vizsgálat nyújthat segítséget. A kapszula endoszkópia napjainkban a legpontosabb diagnosztikus eljárás a vékonybél gyulladás és a nyálahártya érintettség kimutatására. A kapszula endoszkópia egy fájdalmatlan, non-invazív eljárás, nem igényel különösebb előkészítést sem. Crohn betegekben a kapszula endoszkópia előtt célszerű patency (feloldódó) kapszula vizsgálatot is elvégezni, mely megelőzi a kapszula retenciót. A hasi UH (ultrahang) vizsgálat az aktivitás megítélésében, a CT (computer tomográfia) és az MRI (mágneses rezonancia vizsgálat) a belső sipolyok és tályogok esetében kerül alkalmazásra. Ezek a képalkotó eljárások a felmerülő műtéti beavatkozások tervezésénél nélkülözhetetlenek.
A Crohn betegség belgyógyászatilag (gasztroenterológus által) jól kezelhető, különösen akkor, ha a beteg időben fordul szakorvoshoz. A ma alkalmazott gyógyszerek a következő csoportokba sorolhatók:
1. Aminoszalicilátok: ezek aszpirin szerű gyógyszerek, úgy mint az 5-aminoszalicilsavak (5-ASA, mesalamin, olsalazin) és a sulfasalazin. Szájon (oralisan) vagy a végbélen (rectalisan) keresztül adhatók, és megváltoztatják a szervezet gyulladáskeltő és fenntartó képességét. A gyulladás csökkentésével jelentősen csökkennek az olyan tünetek, mint a hasmenés, végbélvérzés és a görcsös hasi fájdalmak. Ezek a gyógyszerek hatékonyan alkalmazhatóak az enyhe és közepes súlyosságú colitis ulcerosa kezelésében és a colitis ulcerosa kiújulásának megelőzősében. A Crohn betegségben tartós alkalmazásuk szintén megkísérelhető. A készítmények hatásának helye jelentősen eltér a különböző gyógyszereknél.
2. Kortikoszteroidok: ide tartozik a prednisolon, metilprednisolon és a budesonid, stb. Ezek oralisan, rectalisan és intravénásan adhatók. Kifejezett gyulladáscsökkentők, Crohn betegségben alkalmazásuk gyakori.
3. Immunmoduláns gyógyszerek: ide tartozik az azathioprin vagy Imuran és a 6-mercaptopurin. Alkalmazásuk csökkenti a steroid igényt.
4. Kiegészítő gyógyszerek:antibiotikumok:metronidazol (Klion), ampicillin,ciprofloxacin stb. vas és vitamin készítmények (a felszívódási zavar következményében kialakuló hiányállapotok pótlására)
5. Biológiai hatóanyagok: pl. Inflixamab (Remicade)
A sebészeti beavatkozás akkor válik szükségessé, ha gyógyszerekkel már nem lehet kontrollálni a tüneteket, illetve ha bélelzáródás, tályog vagy egyéb szövődmény alakul ki. A legtöbb esetben a megbetegedett bélszakaszt eltávolítják és ezután a belet ismét egyesítik. Ezt nevezik rezekciónak és anasztomózisnak. Noha a sebészei beavatkozás megszűntetheti az akut panaszokat, mégsem tekinthető gyógyító eljárásnak, mivel a betegség gyakran visszatér az anasztomózisnál vagy az ahhoz közeli bélszakaszon. Crohn betegségnél a szükséges sebészi beavatkozást a bél lehetséges megóvása vezeti.
Noha a Crohn betegség egy komoly krónikus gyulladásos  folyamat, a betegek többségében a megfelelő gyógyszeres kezeléssel teljes remissziót (gyulladásmentes állopotot) érhetünk el. A Crohn betegség csak igen ritkán végzetes. A legtöbb, ebben a betegségben szenvedő ember hasznos és produktív életet él, bár előfordulhat, hogy tartósan kell gyógyszert szedniük, illetve alkalmanként kórházi kezelés válhat szükségessé. A fenntartó gyógyszeres kezelésről kimutatták, hogy csökkenti a Crohn betegség kiújulásának gyakoriságát. A tünetek fokozódása közti időszakban a bél nyálkahártya teljesen gyulladásmentes, a beteg jól érzi magát illetve panaszmentes. A betegek a a Crohn betegség gyakori kiújulás esélye miatt szoros, 3-6 havonta történő  gasztroenterológiai ellenőrzést, gondozást igényelnek, még tünetmentes periódusban is.
 
Telefon:
E-mail: recepcio@endo-kapszula.hu