Kapszula lefotózza a bélcsatornát!

2011. 09. 27. 21:35

A béldaganatok egyre előrébb kerülnek a halálozási toplistákon, mégis sokan félnek a vizsgálattól. Helyette elég egy kapszulát lenyelni, amelyik végigfotózza a tápcsatornát.

Kapcsolódó képek

img_default_alt

 Szenzációs! Kapszula fotózza végig a bélcsatornát!

 A vastagbélrák a fejlett európai országokban, így hazánkban is a második leggyakoribb előfordulással és halálozással járó daganatos megbetegedés: előfordulási gyakorisága világszerte az utóbbi 30 évben több mint másfélszeresére emelkedett. Sajnálatos módon az elmúlt húsz évben hazánkban tovább emelkedett a vastagbél daganatos esetek száma, szemben a többi európai uniós országgal, aminek legfőbb oka a vastagbél szűrés hiánya. Aki már átesett endoszkópos vizsgálaton (vastagbéltükrözés, kolonoszkópia), annak ez biztosan nem tartozik élete legkellemesebb élményei közé. Ezért jelent igazi áttörést az a 2001-ben szabadalmaztatott eljárás, amelynek során elég lenyelni egy digitális kamerát és rádióadót tartalmazó kis  kapszulát. A  csúcstechnológiás, fájdalommentes diagnosztikai eljárás jelenleg már a nyelőcső, a vékonybél és a vastagbél teljes hosszának endoszkópos ábrázolására is alkalmas - mondta Madácsy László címzetes egyetemi docens.
Az eljárás során az endoszkópos (tükrözéses) vizsgálathoz hasonló minőségű képet kapunk az előbbi kellemetlenségei nélkül, nincs fájdalom vagy fertőzésveszély, és nincs szükség altatásra és levegő befúvásra sem, ami egy csomó újabb kellemetlenséget okoz.
Az utazó kapszula másodpercenként 2-4 képet készít a tápcsatorna belsejéről, s ezt a képet egy, a betegre erősített  gyűjtőszerkezetbe sugározza. Azt, hogy éppen hol tart, a páciens testére tapasztott elektródák segítségével határozható meg. A kapszula végül  a vécében végzi, az összegyűjtött felvételek pedig alig fél óra alatt átvihetők videoformátumban egy asztali számítógépre, az orvos kiértékelheti a felvételt, s akár CD-re is írhatja azokat - mutatja  a főorvos  a képőernyőn  a felvételeket.

A látvány szó szerint lenyűgöző. A felvételek a legjobb minőségű filmével vetélkednek, s ez nem is annyira szépészeti, mint inkább diagnosztikai értékkel bír. Az új módszer sem csodaszer persze  -húzza alá a főorvos. Azok a betegek például, akiknek valamilyen nyelési zavaruk, bélszűkületük van, illetve beépített szívritmus-szabályozóval (pacemaker) élnek,  nem vizsgálhatók így.

 

Tekintse meg a témához kapcsolódó videoinkat:

www.youtube.com/watch

 

www.youtube.com/watch

 

 

Telefon:
E-mail: recepcio@endo-kapszula.hu