Gyomorballon beültetésről

2012. 02. 27. 15:36

Lufival a hasban - mesterségesen telített gyomor - kíméletes módszer segít a fogyásban.

Kapcsolódó képek

img_default_alt

Ha nem jelenne meg a cikk kattintson a TOVÁBB feliratra!

Nem helyettesíti, de lényegesen könnyebbé teszi a diétát az a módszer, ami egy a gyomorba beülttett ballonnal mesterségesen telíti a fogyókúrázó gyomrát. Ez a gasztroenterolóiai endoszkópos beavatkozás műtét nélkül segít leküzdeni a folyamatos éhségérzetet a fogyókúra közben, közben “megtanítja” az agyat a jóllakotság érzés felismerésére a diéta mellett. Szakemberek szerint az eredmény 60-70 százalékban hosszútávon is sikert hoz: az agy jól “vizsgázik”.

Ha akarna sem tud mértéktelenül habzsolni – ez a titka annak, a viszonylag még ismeretlen eszköznek, ami a drasztikus megoldásokhoz hasonlóan, de műtéti beavatkozások nélkül segít az elhízott vagy kórosan kövér embertársainknak a fogyásban. Egyszerűen elveszi ugyanis a helyet a gyomorban, nem fér el a töménytelen mennyiségű kalória. Szemben viszont a gyomorgyűrűvel, vagy az annál is drasztikusabb gyomorba ültetett bypassal, valamennyi helyet hagy és engedi némi tápanyag felszívódását, így ásványi anyagok, vitaminok ugyanúgy jutnak a terápia alatt is a szervezetbe. Ráadásul egy gyomortükrözéshez hasonló megterhelést jelent a szervezetnek az eszköz beültetése. A gyomorballont a szájon keresztül juttatják a szervezetbe, ahol a 8-9 centiméteres “lufi”, mintegy fél liternyi folyadékkal foglalja el a gyomor jelentős részét, így nemcsak valóságos teltségérzetet okoz, de nem is hagy helyet a fogyókúra idején indokolt ételmennyiségen felül bármilyen étel számára. A folyadék a biztonság kedvéért színezett, hogyha szivárog, vagy kilyukad, azt azonnal érzékelni lehessen, igaz, erre eddig még nem igen volt példa.

“A gyomorballon hat hónapig van bent, ezalatt a testtömegindex átlagosan 15-20 százalékkal csökken. Ez a fogyókúra körülbelül 15-20 kiló fogyást jelent, de nyilván nem mindegy, hogy mennyi volt az alaptestsúly, mert akár 40-50 kilót is le lehet ennyi idő alatt adni”-mondja Dr. Madácsy László belgyógyász, gasztroenterológus, címzetes egyetemi docens, aki szerint az elhízás illetve a kóros kövérség ma már a lakosság jelentős részénél messze nemcsak esztétikai kérdés, hanem orvosi probléma is. Egy sor súlyos betegséget okoz, a magas vérnyomás, cukorbetegség mellett izületi és érrednszeri problémák is hamar megjelennek, amivel az emberek nem is igen számolnak. “ - mondja a szakember. “A gyomorballon nagy előnye, hogy behelyezése nem jelent különösebb megterhelést, nincs seb, műtét, nem jár szövődményekkel, szemben a gyomorgyűrűvel, nem beszélve a gyomor bypassról, ami a legdrasztikusabb megoldás, a gyomrot közvetlenül a vékonybél alsó szakaszával köti, vagyis a felszívódás helyét rövidíti le mesterségesen.
Telefon:
E-mail: recepcio@endo-kapszula.hu