ERCP vizsgálatok altatásban

2012. 08. 23. 9:07

Az ERCP vizsgálat (Endoszkópos retrográd cholangio-pancreatográfia)az epeutak és a hanyálmirigy vezeték kontraszt feltöltése.

Kapcsolódó képek

img_default_alt img_default_alt img_default_alt

Ha nem jelenne meg a cikk kattintson a TOVÁBB feliratra!

 Az ERCP (endoszkópos retrográd cholangio-pancreatográfia) vizsgálat lényege, hogy oldalra tekintő speciális flexibilis endoszkópon át, RTG kontrasztanyagot töltünk az epe és hasnyálmirigy vezeték rendszerbe, és a feltöltést követően áttekinthetővé válnak az epeutak, a hasnyálmirigy vezetéke, azok esetleges kóros elváltozásai (szűkület, kövek, gyulladás, daganat). Az ERCP vizsgálat során apróbb micro-sebészeti beavatkozások elvégzésére is lehetőség nyílik, mint például a szájadék feltágítása vagy bemetszése (endoszkópos sphincterotomia), a vezeték kövek eltávolítása vagy a vezeték szűkületek endo-protézissel történő áthidalása. Az endoszkópos retrográd cholangio-pancreatográfiát altatásban végezzük, fájdalommentesen.

Magyarországon az epekövesség népbetegség. Egy nagy kő az epehólyagban veszélytelenebb, mint a sok apró, ugyanis fennáll annak a veszélye, hogy ezek az apró kövecskék étkezést követően -  az epehólyag összehúzódása folyamán – kilökődhetnek az epevezetékbe , s ott epeelfolyási akadályt képeznek, mely kórkép az ERCP vizsgálattal diagnosztikálható és kezelhető.

Az epekő okozta panaszok a bizonytalan hasi fájdalomtól kezdve, az erős jobb bordaív alatti lapockába sugárzó görcsökön át a sárgaságig, kivilágosodó székletig és az akut hasnyálmirigy gyulladásig széles skálán mozognak. Jellemző, hogy az epés fájdalom heteken át hullámzóan jelentkezik, hol van, hol nincs, ezért aránylag sok idő telik el, míg a beteg felkeresi háziorvosát.

Epeelfolyási zavart, illetve epevezeték elzáródást és a fentiekhez hasonló panaszok mellett sárgaságot és lázat okozhat epeúti ill. hasnyálmirigy daganat, az epe bélbe történő beszájadzásánál található záróizom, az Oddi sphincter saját betegsége is.

 

Az ERCP vizsgálat (endoszkópos retrográd cholangio-pancreatográfia) menete: A vizsgálatot altatóorvos segítségével teljes intravénás altatásban (narcosisban) végezzük. A páciens éhgyomorra marad. 

Telefon:
E-mail: recepcio@endo-kapszula.hu