Többféle altatás létezik?

2012. 09. 02. 10:29

Van különbség altatás és altatás között az endoszkópos vizsgálat alatt? Avagy a fájdalommentes gyomor- és vastagbéltükrözés az altatóorvos szemszögéből.

Kapcsolódó képek

img_default_alt

 Kedves Betegünk! Szeretnék tisztázni egy a fenti fájdalommentes endoszkópos (gyomortükrözéses és vastagbéltükrözéses) vizsgálatok kapcsán gyakran felmerülő talán az „altatás” kifejezés téves értelmezéséből adódó félreértést. Sokszor más magán endoszkópiák által feladott hirdetésekben az így szereplő "fájdalommentes" eljárás alatt egyszeri az endoszkópos vizsgáló vagy asszisztense által beadott kis dózisú  bódító vagy nyugtatószert értik (Midazolam, Diazepam). Ezzel a lényegében már elavult eljárással azonban csak a sedáció-nyugtatás három szintje közül, - az életkortól, testsúlytól, és általános egészségi állapottól függő és előre pontosan nem megjósolható - az altatás csak a legfelszínesebb szintjét (bódítás) hozzák létre a gyomortükrözés és/vagy a vastagbéltükrözés alatt. Így ez a módszer az esetek jelentős részében nem biztosít a vizsgálat teljes időtartamára megfelelő fájdalommentes élményt jelentő „alvást illetve altatást”. Ugyanakkor az általunk alkalmazott altatási eljárással (Propofolos mély sedáció) összehasonlítva ez a felszínes nyugtatás sokszor a betegre nézve veszélyesebb is lehet, mert a kis dózisú nyugtatószer az idős, gyenge általános állapotú beteg számára esetenként túl sok is lehet. Ha ekkor nem áll a beteg feje fölött a légútbiztosításban jártas altatóorvos, képzett asszisztensével és megfelelő eszközökkel, és ráadásul a beteg alapvető életfunkciójának (vérnyomás, légzésszám, pulzus, oxigenizáció) monitorizálása sem biztosított, akkor az esetleges szövődmény észlelése és annak elhárítása sem lehetséges, mely aktuálisan a beteg életét veszélyeztetheti.

Összefoglalva, véleményünk szerint a kielégítő és biztonságos altatást az endoszkópos vizsgálatokhoz (gyomortükrözés és vastagbéltükrözés) az ehhez értő szakavatott személy (altatóorvos), és megfelelő altatószerekkel (Propofol) és az erre hivatott eszközökkel (betegőrző monitorok és altatógép) képes biztosítani és szavatolni.

Még pontosabban a kielégítő és biztonságos altatást csak altatóorvos aneszteziológus asszisztenssel, altatatógép és légutbiztosítás megfelelő eszközeivel, és az alvás közben a legfontosabb életfunkciók monitorizálása (ellenőrzése) mellett képes biztosítani. Ez egyébként ezt tartlamazza az Aneszteziológiai Szakmai Kollégium és EÜ. Minisztérium ajánlása is.

Amennyiben tehát Ön altatásban és fájdalommentesen kívánja a vastagbéltükrözését vagy gyomortükrözését elvégeztetni javasoljuk, hogy az endoszkópos vizsgálatok előtti konzultáción kérdezze meg endoszkópos orvosát az altatáshoz szükséges és az előzőekben felsorolt tárgyi és személyi feltételek meglétéről, valamint a tervezett altatás módszeréről vagyis, hogy az adott intézményben csak nyugtatószer (Midazolam, Diazepam) vagy ténylegesen altatószer (Propofol) adagolása történik a vizsgálat alatt.

Telefon:
E-mail: recepcio@endo-kapszula.hu