Aranyér vizsgálat kapszulával

2012. 12. 16. 15:32

Aranyér betegségek komplex vizsgálata és kezelése, valamint fájdalommentes aranyér vizsgálatok végbél kapszulával.

Kapcsolódó képek

img_default_alt

Ha nem jelenne meg a cikk kattintson a TOVÁBB feliratra!

Az aranyér (nodus haemorrhoidalis, hemorrhoid) egy olyan vénás érhálózat, mely a végbélnyálkahártya alatt a végbélnyílás szélén található. A szabályos végbél működés biztosításához, a széklet megfelelő tartásához, illetve a széklet ürítési inger mechanizmushoz pótolhatatlan szerepe van az aranyérhálózatnak, és az aranyér párnázottságnak. A végbél, illetve a z aranyereket fedő nyálkahártya finom ideghálózattal rendelkezik, szervezetünk egyik legérzékenyebb területe. Ha az aranyér párnát rögzítő kötőszövet ellazul vagy megnyúlik, akkor az aranyérhálózat kitágul, az aranyeres párna kifelé csúszik és a végbélcsatornából előesik. Ilyenkor aranyeres betegségről (nodus, hemorrhoid) beszélünk.
 
Az aranyér betegség a leggyakoribb végbél környéki betegség. A fejlett országok felnőtt lakosságának több mint 50%-nál megtalálható valamilyen fokú aranyeres elváltozás, mely így népbetegségnek tekinthető.
 
Elhelyezkedésük szerint külső és belső aranyeres hálózatot illetve betegséget különböztetünk meg. A belső aranyerek szakorvosi (proctológiai) manuális vizsgálat alkalmával igazolhatók könnyen, míg a külső aranyerek végbélnyílásnál tapintható és látható csomóként jelennek meg. Az aranyér (proctológiai) kezelés célja az eredeti állapot megtartása illetve a megelőzés (preventio), illetve a már kialakult betegség esetén az érpárna és a végbélnyálkahártya épségének visszaállítása és a betegség megszüntetése.
 
Az aranyér betegség  tünetek felléphetnek egészen korai stádiumban is, de lehet, hogy előrehaladottabb fokozatnál sem észlel a beteg panaszt, így későn jut el a proctológus orvoshoz. Az aranyerek korai felismerése (tünettel vagy anélkül) lehetővé teszi a kíméletes, ambuláns proctológiai gyógyítást, míg későn felismert esetben sokszor már csak a proctológiai műtét segít véglegesen.
 
Az aranyeres betegek (nodus, hemorrhoid) panaszai közül a leggyakoribb az aranyerek (végbél) vérzése, mely általában friss piros vérzésként jelentkezik, vagy a toilette papíron pecsételően vagy a WC kagylóba csöppenve látszik. Az aranyér előesés (nodus prolapsus) a székelési préselés során alakul ki és társul egy kellemetlen nyomásérzéssel, fájdalommal. Az aranyér betegség II.-IV. fokozatában az aranyerek nem húzódnak vissza, és ennek hatására elégtelen lesz az érpárnázottság, mely miatt végbél váladékozást, nyálkahártya irritáció miatti végbél nedvedzést észlelünk. Ezen nedvek felmarják a végbél (perianalis) regiót és felelőssé tehetőek a perianalis irritációért vagy az aranyér betegsége jellemző viszketésért. A IV. fokban az erek megtöretődhetnek (strangulálódhetnak), elfolyásuk, kiürülésük lehetetlenné válik és ekkor heves, akut végbélnyílás fájdalmat okoznak. Ennek következtében az aranyerekből a vénás elfolyás akadályozottsága és az erek akut, gyulladt állapota aranyér kizáródáshoz (nodus incarceratiohoz) vezet, mely thrombosist és elhalást eredményez. Ezek a súlyos aranyér betegsére jellemző tünetek kialakulhatnak vagy rosszabbodhatnak a terhesség alatt vagy szülést követően, tartós székrekedéses állapotban, jelentős testsúly növekedés során (obesitas, elhízás), illetve munkahelyi körülmények miatt (tartós állás/ülés, autó vezetés).
Telefon:
E-mail: recepcio@endo-kapszula.hu