A béltükrözés felére csökkenti a rák esélyét

2013. 09. 21. 14:39

Tízévenkénti béltükrözéssel csaknem felére csökken a rák esélye – derült ki egy amerikai vizsgálat eredményeiből.

Kapcsolódó képek

img_default_alt

Ha nem jelenne meg a cikk kattintson a TOVÁBB feliratra!

Kellemetlen, de felére csökkenti a rák esélyét!!

Tízévenkénti béltükrözéssel csaknem felére csökken a rák esélye – derült ki egy amerikai vizsgálat eredményeiből.

Ha az ötven évesnél idősebbek teljes vastagbél-rendszerét tízévenként tükrözéssel szűrik, az negyven százalékkal csökkentheti a rák kockázatát. Akinek azonban vastagbélrák fordult elő a családjában, még gyakrabban kellene szűrésen részt vennie – olvasható amerikai kutatóknak a New England Journal of Medicine című szaklapban megjelent tanulmányában.
 
A béltükrözéskor a vastagbelek belső falát egy hosszú, hajlékony, csőszerű kamerával, a kolonoszkóppal nézik meg. Ennek segítségével a vizsgálatot végző orvos időben észre tudja venni az esetleges rendellenességeket, elváltozásokat, melyekből, ha szükséges, szövetmintát is vesz. Az így felfedezett polipot például idejében el lehet távolítani, tehát nem alakul ki belőle daganat. Ha daganatot diagnosztizálnak, az is idejében kezelhető – hangsúlyozzák a brit egészségügyi szolgálat portálján.
 
Eddig nem volt elég adat arra, milyen mértékben tudja a béltükrözés az alsó és felső vastagbélszakaszok daganatait megelőzni. Azt sem tisztázták, milyen gyakran kell követniük egymás a vizsgálatoknak – írták az amerikai tudósok a kutatás ismertetőjében.
 
A tanulmány készítői, köztük a Harvard Egyetem kutatói körülbelül 89 ezer amerikai páciens adatait elemezték. Azt keresték, hogy milyen összefüggést mutat a béltükrözés gyakorisága és a vastagbélrák előfordulása. Következtetéseiket a résztvevők 1988 és 2008 között kétévenként kitöltött kérdőíveire alapozták. A megkérdezettek közül 1815-nél alakult ki vastagbélrák, melynek következtében 474-en hunytak el.
 

Telefon:
E-mail: recepcio@endo-kapszula.hu