A cukorbetegség és szövődményei

2014. 02. 23. 18:54

A 2-es típusú cukorbetegség (diabetes mellitus) gyakori szövődményei miatt komoly népegészségügyi problémát jelent. Magyarországon kb. 1,5 millióra tehető a cukorbetegek száma, azonban a betegek közel fele nem is tudja magáról, hogy diabéteszes.

Kapcsolódó képek

img_default_alt img_default_alt img_default_alt

Ha nem jelenne meg a cikk kattintson a TOVÁBB feliratra!

 A diabéteszben szenvedők kis- és nagyereiben alakulhatnak ki érszűkületetre jellemző eltérések, melynek következtében látásromlás, veseelégtelenség alakulhat ki, illetve a szívinfarktus, a szélütés (agyi érelzáródás), és az amputációhoz vezető végtagi érszűkületek jöhtnek létre.

 
Általánosságban minden negyedik végtag-amputáción átesett beteg, minden ötödik infarktusos, és minden hatodik végstádiumú veseelégtelenségben szenvedő páciens cukorbetegségben is szenved. A cukorbetegség időben történő felismerésével, megfelelő diétás, gyógyszeres vagy inzulinnal történő kezelésével a diabeteses szövődmények előfordulása jelentősen csökkenthető.
 
A 2. típusú diabétesz civilizációs betegségnek is nevezhető. Előfordulása elsősorban középkorúakban gyakoribb, bár fiatalokban is egyre gyakrabban észlelhető.
 
Kialakulásához genetikai tényezőkön túl jelentősen hozzájárul az elhízás (különösen a haskörfogat növekedésével járó, ún. zsigeri elhízás), a mozgásszegény életmód, a dohányzás, az energiadús táplálkozás is.
 
Ha Ön túlsúlyos, családjában előfordult már cukorbetegség, keveset mozog, mindenképpen érdemes évente legalább egyszer diabetológiai szűrővizsgálatunkon részt vennie.
 
Bizonyos tünetek, mint pl. a bőséges vizeletürítés, a szájszárazság, az állandó szomjúság, a megtartott étvágy mellett bekövetkező fogyás, a bőrviszketés, a nehezen gyógyuló sebek, a merevedési zavar, a végtagok zsibbadása és a szédülés felhívhatják a figyelmet a cukorbetegségre.
 
A 2. típusú cukorbetegség során az inzulin-felhasználás, illetve az inzulintermelés károsodik. Az inzulin egy, a hasnyálmirigy által termelt hormon, melyre a szervezetnek a cukor felhasználásához van szüksége.
 
Inzulin hiányában a sejtek nem képesek a cukrot hasznosítani, ami miatt a vérben magas cukorszint mérhető, míg a szervezet sejtjei tulajdonképpen éheznek.
 
A vérben keringő glükóz fehérjékkel, zsírokkal lép kapcsolatba, módosítva azok szerkezetét – többek között az érfalban is, ami az érbelhártya kóros működéséhez, az erek tágulékonyságának csökkenéséhez vezet.
 
Emellett a megváltozott anyagcsere következtében az érelmeszesedést elősegítő vérzsírok (a triglicerid, illetve a rossz koleszterinként emlegetett LDL) és a húgysav szintje is megnő, mely tünetegyüttest metabolikus szindrámának is nevezünk.
Telefon:
E-mail: recepcio@endo-kapszula.hu