Vastagbélrák és végbélrák hatékony szűrése

2014. 03. 09. 14:50

A vastagbél és végbélrák szűrése minden 50 év feletti, tünetmentes emberben ajánlott, véres széklet jelentkezése esetén a szűrést már 50 év alatt is ajánlott megkezdeni.

Kapcsolódó képek

img_default_alt

Ha nem jelenne meg a cikk kattintson a TOVÁBB feliratra!

Látogassa meg vastagbéltükrözésről szóló aloldalunkat is:
http://vastagbel-tukrozes.hu/

A vastag-végbélrák jelentős közegészségügyi probléma a gazdaságilag fejlett országokban és Magyarországon is. Nőknél a második leggyakoribb daganatféleség az emlőrák után, míg férfiaknál a harmadik helyen áll a prosztata és tüdőrák után. Nemtől függetlenül a második leggyakoribb daganatos halálok, melynek előfordulása folyamatosan növekszik. Prospektív randomizált tanulmányok alapján evidenciákon alapuló orvos szakmai bizonyítékok állnak rendelkezésre abban a tekintetben, hogy a vastag-végbélrák morbiditása és mortalitása a szűrés során történő korai felfedezéssel és kezeléssel csökkenthető, főként a rák megelőző állapotának tekinthető bélpolipok felfedezése és eltávolítása által. A vastagbélrák (colorectalis carcinoma, CRC) szűrés két szempontból is előnyös és ezáltal költséghatékony: egyrészt a CRC esetek korai stádiumú felfedezése javítja a teljes gyógyulás esélyét, másrészt a jóindulatú polypok időben történő felfedezése és endoszkópos eltávolítása (polypecomia) megelőzi a későbbi rosszindulatú betegségek kialakulását is.

A nemzetközi szakmai irányelvek és ajánlások colorectalis rákszűrésre korcsoportonként az alábbiak: 
- 30-49 éves korosztályban: "high risk" betegek azonosítása családi anamnesis ill. veleszületett betegségek segítségével
- 50-75 éves korosztály: átlagos kockázatú betegek számára rutin szűrés ajánlott 
- 76-84 éves korcsoport: bizonyos előzmények esetén a szűrővizsgálatok ismétlése ajánlott
- 85 éves kor felett nem ajánlott szűrővizsgálatot folytatni
 
Átlagos kockázati csoportba, tehát vizsgálataink célcsoportjába tartozik a teljes populációból az 50-75 éves korosztály, akiknek a kórtörténetében nem szerepel bélpolip, colorectalis daganat vagy gyulladásos bélbetegség. Akiknek a családi anamnesisében daganat nem fordult elő. Akiknek 10 éven belül nem történt negatív kolonoszkópos szűrő vizsgálata. Akiknek közvetlen hozzátartozójánál bélpolipot vagy colorectalis rákot 60 éves kor felett diagnosztizáltak, még szintén az átlagos rizikójú csoportba sorolhatók.
 
50-75 éves korban a következő szűrési lehetőségek jöhetnek szóba a megfelelő tájékoztatása után a beteg preferenciája alapján:
1. Évenként végzett magas szenzitivitású széklet-teszt (széklet okkult vérteszt vagy immuno-kémiai vizsgálat). Könnyen elvégezhető, olcsó, kockázatmentes vizsgálat. Ez által a kolonoszkópos vizsgálatok a magas kockázatú betegek és azok számára rezerválható, akik székletvizsgálata pozitív volt. Prospektív, randomizált, hosszú utánkövetéses, populáció szintű tanulmányok szerint az egyszerű széklet vér szűrés a vastagbélrák korai stádiumban történő detektálása miatt a kezelt betegek mortalitását 15-33%-kal csökkentette és költséghatékony eljárásnak is bizonyult. A széklet occult vér teszt egyik hátránya, hogy szenzitivitása a CRC noninvazív detektálásában 13-78% között ingadozik a különböző tanulmányokban, mely elfogadhatatlanul magas álnegatív arányt jelez. Némileg javítató a széklet vér teszt szenzitivitása, amennyiben humán globulin immunkémiai teszteket alkalmazunk, melyekkel a CRC detektálás szenzitivitása 66-69% körül stabilizálható, amely tovább javul, ha 2 vagy 3 egymást követő mintából és napokon végezzük a tesztet. Sajnálatos módon azonban az 1 cm feletti szignifikáns jóindulatú polypok (adenomák) detektálása ugyanezzel a módszerrel csak 30-67% között mozog. 
2. Öt évenként flexibilis szigmoidoszkopia három évenkénti széklet meghatározással kombinálva
Telefon:
E-mail: recepcio@endo-kapszula.hu