Ultrahang vizsgálatok

2014. 05. 11. 17:41

Az ultrahang vizsgálat napjainkban igen gyakran használt vizsgálati módszer, elsősorban a hasi, a kismedencei és a szív ultrahang vizsgálatok elterjedtek a gyakorlatban.

Kapcsolódó képek

img_default_alt

Ha nem jelenne meg a cikk kattintson a TOVÁBB feliratra!

 Az ultrahang diagnosztika az 1970-es évek elején terjedt el az orvosi gyakorlatban. Az ultrahang vizsgálat napjainkban igen gyakran használt vizsgálati módszer, hiszen semmilyen kellemetlenséget, vagy kockázatot nem jelent a páciens számára. Az ultrahang diagnosztika nem jár sugárterheléssel sem, ezért szükség esetén többször is ismételhető. Az ultrahang egy olyan alapvizsgálat, melyet az orvosok a képalkotó módszerek közül általában elsőként alkalmaznak. Szervezetünk különböző szövetei jól vezetik az ultrahangot, azonban az egyes szervek vezetőképessége különböző. Ha az ultrahang elér egy szervet, akkor egy része visszaverődik, másik része továbbhalad. Az ultrahang vizsgálófeje elektromos kristályokat tartalmaz, és ezek segítségével ultrahang hullámokat állít elő, valamint képes a szövetek felületéről visszavert hullámok felvételére is. A jobb képminőség érdekében az emberi test és az ulrahangos vizsgálófej közé zselés anyagot kell juttatni. Az ultrahang vizsgálófej egy számítógéphez van kötve, így a vizsgáló rögtön látja az ultrahangos eltéréseket, nem kell napokat, heteket várni az eredményre.

 
A különféle szervekhez - has, méh, herék - eltérő ultrahangos vizsgálófejek használatosak, melyek felbontó- és áthatolóképessége a célnak megfelelően különböző. Az ultrahangot általában a hasi-, illetve kismedencei szervek vizsgálatára használják. A hasi ultrahang vizsgálattal jól megítélhető segítségével a vese, a máj, a lép, a hasnyálmirigy, a nagyobb erek, az epehólyag, és az esetlegesen megnagyobbodott hasi nyirokcsomók. A hasi ultrahang vizsgálat során kimutathatók daganatok, ciszták, fejlődési rendellenességek, epe- és vesekövek, valamint az általuk okozott elzáródás. Lehetőség van arra is, hogy bizonyos testüregekbe az erre a célra kialakított, speciális ultrahangos vizsgálófejet vezessen be az orvos. Az urológusok például gyakran használják a végbélbe vezetve a prosztata vizsgálatára (transzrektális ultrahang), prosztatarák diagnosztizálására, a daganat nagyságának megítélésére. Szintén urológusok végzik a húgyhólyag belső felületének ultrahangos vizsgálatát (intravezikális ultrahang). Az ultrahang a nőgyógyászatban A nőgyógyászok munkája is elképzelhetetlen lenne ultrahang nélkül (hüvelyi ultrahang), hiszen a terhesség folyamán így követik nyomon a magzat érettségét, méhen belüli elhelyezkedését, méreteinek változását, valamint így állapítják meg a nemét, és hogy nincs-e valamilyen fejlődési rendellenessége. A terhesség fennállásának bizonyítására leghamarabb a terhesség 16-17. napján van lehetőség a hüvelybe bevezetett vizsgálófej segítségével (transzvaginális ultrahang). Ez a módszer alkalmas különböző nőgyógyászati fertőzések - petevezeték gyulladás, méhnyálkahártya gyulladás - diagnosztizálására, a folyamat súlyosságának megítélésére.
Telefon:
E-mail: recepcio@endo-kapszula.hu