Vastagbél betegségei

2014. 05. 15. 20:35

A vastagbél betegségei igen gyakori gasztroenterológiai kórképek, melyek közül a gyulladásos és daganatos kórformák korai endoszkópos felismerése és kezelése kiemelt fontosságú

Kapcsolódó képek

img_default_alt img_default_alt

Ha nem jelenne meg a cikk kattintson a TOVÁBB feliratra!

 A vastagbél leggyakoribb megbetegedése a bélfalsérvek (diverticulumok) vagy kitüremkedések keletkezése (divertikulosis), valamin a polipok és daganatok megjelenése, ám a vastagbél gyulladásos megbetegedései sem számítanak ritka betegségnek.
 
A vastagbél gyulladása gyakori betegség, és bizonyos változatai gyakran érintik a 40 év feletti nőket és férfiakat. A vastagbél gyulladás legfontosabb típusai a Chron féle colitis: A vastagbél nyálkahártyáján foltokban kialakuló gyulladással, hasmenéssel és fájdalommal járó betegség. Fekélyes vastagbélgyulladás (colitis ulcerosa): Jellegzetesen a vastagbél és a végbél, összefüggő területének gyulladása. Hosszan fennálló vastagbél gyulladás során rosszindulatú elfajulás is kialakulhat. Divertikulitis: Legfőképpen a has bal oldalán elhelyezkedő leszálló vastagbélben kis apró néhány mm-es kitüremkedések megjelenése akár nagy számban is. Ebbe a kis boltozatba bekerülő székletrögök irritálják a nyálkahártyát, és gyulladást, vérzést okoznak. A többszöri gyulladás következtében hegesedés lép föl, mely szűkületet, és székelési nehézséget okoz. Tünetei a hasi görcsök, láz, és székelési nehézség.
 
A vastagbél polipok a vastagbél jóindulatú elváltozásai az egyik leggyakoribb daganattípusok. Kezdetben apró kis kiemelkedések keletkeznek a bél nyálkahártyájából, mely lassan növekszik, és ha a béltartalom megsérti, akkor vérezhet. Bizonyos nagyság elérése után rosszindulatú elfajulás alakulhat ki.
 
A vastagbél rosszindulatú daganatainak jelentős része a vastagbél polipokkal kezdődik, és ha ezeket kezeletlenül hagyják, rosszindulatúvá fajulhatnak. Ha a polypus igen nagy és közel helyezkedik el a végbélnyíláshoz, akkor nagyobb a rosszindulatú daganattá alakulásának esélye.
<
Telefon:
E-mail: recepcio@endo-kapszula.hu