A vékonybél betegségei

2014. 05. 16. 21:51

A vékonybél leggyakrabban előforduló betegségei a vékonybél területi fekélybetegségek, gyulladások, daganatok, vérzések és a felszívódási zavarok.

Kapcsolódó képek

img_default_alt

Ha nem jelenne meg a cikk kattintson a TOVÁBB feliratra!

A vékonybél betegségei tünettanilag a köldök körüi hasi görcsök mellett leggyakrabban felszívódási zavarokat okoznak (malabszorpciós szindrómák):

• fogyást,
• vitamin- és ásványianyag-hiányt, vérszegénységet (vashiányt),
• emésztetlen székletürítést,
• vérzékenységet,
• ödémát (szövetek közötti folyadékképződés),
• csontpanaszokat.
 
A vékonybél betegségekhez sorolják a veleszületett enzimhiányokat (laktázhiány, abetalipoprotenémia, aminosav szállítási zavar), fertőzéseket (vírus-, baktérium-, protozoon-, féreg- és gombafertőzéseket), a bakteriális túlnövekedés szindrómát, a lisztérzékenységet (cöliákiát), a Crohn-betegséget (a tápcsatorna bármely szakaszát érintheti), a Whipple kórt (ritka fertőzés), a trópusi sprue-t, a kollagén sprue-t, az amyloidosist, az eosinophil-sejtes vékonybél gyulladást, a sarcoidosist, valamint a vékonybél elsődleges daganatos betegségeit. 
 
A kapszulás endoszkópia forradalmasította a vékonybél-diagnosztikát, mivel a kapszulás endoszkópia alkalmas a teljes vékonybél vizualizálására, a betegek számára jól tolerálható, és a szövődmények száma alacsony. 
 
A vékonybél betegségek kimutatásában hatékony még a kettős kontrasztos vékonybél röntgen vizsgálat, a CT enetrográfia és az MRI enetroklyzis.
Telefon:
E-mail: recepcio@endo-kapszula.hu