A végbél vérzése

2014. 06. 08. 20:59

A végbél leggyakoribb vérzést okozó betegségei az aranyér, a végbél berepedés (fissura), a végbél polip és a végbélrák.

Kapcsolódó képek

img_default_alt

Ha nem jelenne meg a cikk kattintson a TOVÁBB feliratra!

A vastagbél és végbél problémái igen gyakoriak: élete folyamán szinte mindenkivel előfordul, hogy viszketést, fájdalmat vagy minimális vérzést tapasztal a végbéltájékon. A végbél, végbélnyílás csekély mértékű vérzése sokakban előfordul. A végbél hasmenésből vagy székrekedésből eredő irritációja, egy kisebb méretű tágult véna vagy a végbél nyálkahártyáján található seb mind járhat olyan vérzéssel, amely kis mennyiségű, élénkvörös vért hagy a széklet felületén vagy a WC-papíron (a tágult vénák és a végbél nyálkahártyájának sebei leggyakrabban a székrekedés miatti erőlködés nyomán alakulnak ki). A vérzésnek ez a formája fájdalmat okozhat székelés közben, de nem olyan bőséges, hogy véresre festené a WC-csésze vizét. 

 
Fontos azonban hangsúlyozni, hogy a széklet felszínén vagy a WC-papiron látható vérzés az emésztőcsatorna illetve a vastagbél bármely szakaszán felléphet. A felsőbb szakaszokról (gyomorból) vagy vékonybélből eredő vér megemésztődik, ahogy végighalad a tápcsatornán: minél hosszabb utat jár be, és minél tovább időzik az emésztőtraktusban, annál kevésbé hasonlít a vérre, mire kiér. A gyomorvérzésből származó vér például fekete, szurokszerű, bűzös, hasmenéses székletet eredményez. Ha a felső tápcsatornából származó vérzés nagy ütemű, vagy ha gyorsan halad át az emésztőcsatornán, vagy a végbél közelében ered, akkor lesz az ürülő vér vörös vagy sötétvörös.
 
A végbélből származó élénkvörös vérzés általában a végbél szerkezeti rendellenességei, úgymint az erőltetett székletürítés során vagy a záróizmok túlterhelése miatt kialakuló hosszanti hasadék, seb a végbél nyálkahártyáján, amely a záróizomzattól indulva fölfelé húzódik (orvosi nevén analis fissura); a végbél üregéből a végbélnyílás helyett a környéki bőrön át a szabadba vezető rendellenes járat, sipoly, amely kialakulhat végbélműtétet követően, végbélkörnyéki tályog miatt, vagy vastagbél-betegség szövődményeképpen (orvosi nevén analis fistula), és a végbél szöveteinek kitűrődése a végbélnyíláson keresztül, vagyis közönséges néven aranyér (ritkábban a végbél fölötti bélszakasz is beékelődhet a végbélbe, kitűrődés nélkül). 
Telefon:
E-mail: recepcio@endo-kapszula.hu