Széklet szűrővizsgálatok

1. Széklet calprotectin quantitatív vizsgálata

A széklet calprotectin egyszerű, nem invazív szűrőmódszer. A calprotectin az aktivált granulocytákból szabadul fel a bélben. A belekben zajló gyulladás igen érzékeny és specifikus marker anyaga.  Segítségével differenciálni lehet a funkcionális és organikus hasmenések között. 

A calprotectin (kálcium megkötõ S100 fehérje) a gyulladásos bélbetegségek nagyon megbízható, érzékeny és specifikus jelzõje. A széklet calprotectin koncentrációja IBD-ben (colitis ulcerosa, fekélyes vastagbélgyulladás illetve Crohn betegség) szignifikánsan megemelkedik, ami nem organikus eredetû, jobbára a funkcionális betegségben, mint például az irritábilis bél szindróma (IBS) nem jellemzõ. Ennek következtében a széklet calprotectin tartalmának meghatározása egyértelmû és megbízható lehetõség a klinikus kezében a korrekt diagnózis felállításához.

A calprotectin emelkedett (korreláció van a béllumenben levő granulocytaszámmal):

  • M. Crohn
  • colitis ulcerosa
  • mucoviscidosis
  • bélfertőzések
  • kisgyerekekben
  • proliferáló béldaganat

Az eredmények értékelése

 A következõképpen ajánlott:


< 40 μg/g : negatív
40 μg – 60 μg/g: szürke zóna
> 60 μg/g: pozitív

  Normál értékek:

 2-9 év közötti korcsoportban: 166 ug/g alatt

10-59 év közötti korcsoportban: 51 ug/g alatt

60 év feletti korcsoportban: 112 ug/g alatt

 

 

2. Széklet vér vizsgálata:
 
A széklet vér vizsgálata a székletben nyomokban, kis mennyiségben előforduló vér kimutatására szolgál, ami szabad szemmel nem látható. Az okkult szó rejtettet, nem ismertet jelent itt. A teszt pozitivitása már korai stádiumban jelezhet betegséget, amikor a széklet még normálisnak tekinthető.
 
Az FOBT (fecal occult blood test) kémiai reakción alapul: a vörös vérsejtekben lévő emberi hemoglobin hem nevű alkotórészének kimutatásán. 
 
Mit jelez a vér jelenléte a székletben?
 
A székletben észlelhető vér valahonnan az emésztőtraktusból származik.
 
Előfordulhat, hogy enyhébb állapot, betegség is okozhat alkalmi vérzést, de általában mondható, hogy az okkult vér jelenléte súlyos betegségre utal. Ez lehet fekély, súlyos gyulladás, vastagbél polyp vagy vastagbélrák, amely orvosi konzultációra, és haladéktalan gasztroenterológiai kezelésre szorul.
 
Kinél érdemes elvégezni az FOBT vizsgálatot?
 
Alapvetően abban az esetben, ha hasi panaszok, tünetek alapján feltételezhető, hogy vérzés áll fenn, és ennek hátterében vastagbélrák állhat.
 
Azoknak a betegeknek, akik szabad szemmel is észlelik a székletben a vér jelenlétét, ill. anaemiájuk van, vagy székletürítési szokásaik változtak, fogytak, vagy vér távozik a végbélből, nem érdemes ezt a szűrővizsgálatot elvégezni. Számukra endoszkópos vizsgálatok szükségesek.
 
A daganatos betegségek közül a végbél- és a vastagbélrák a legeredményesebben szűrhető. 40 éves kor alatt nagyon ritka, 50 év felett viszont ugrásszerűen nő az előfordulás. Érdemes a széklet vér szűrést 40 éves kortól elkezdeni és évente legalább három széklet mintából elvégezve ismételni. Ha a családban a szorosabb rokonságban valakinek már pl. 40 évesen volt diagnosztizált vastagbélrákja, ott már akár 30 éves kortól kell széklet vért szűrni. A széklet szűréssel eseteknént a rákmegelőző állapotot jelentő vastagbélpolip is felismerhető, és endoszkóposan eltávolítható
 

 

Telefon:
E-mail: recepcio@endo-kapszula.hu