Ultrahang diagnosztika

1. Hasi ultrahang diagnosztika (komplex hasi és kismedencei ultrahang):

  A hasi ultrahang vizsgálat non-invazív, fájdalom mentes szűrővizsgálat, mely alkalmas a máj és epehólyag betegségeinek, a hasnyálmirigy, az epe- és vesekövek, húgyúti kövek diagnózisára. Rendszerint hasi fájdalmak okát keressük vele. Ezen felül a hasi ultrahang vizsgálattal különböző szervek megnagyobbodása is detektálható. Továbbá daganatos betegségek májáttétei, hasüregi folyadék- vagy gennygyülemek, vérzések mutathatók ki a hasi ultrahang segítségével. A hasi ultrahang diagnosztika során a hasüregi és a kismedencei szerveket vizsgáljuk, elsősorban a májat, az epét, a hasnyálmirigyet, a veséket, a lépet, és a kismedencét. 

 

Az ultrahang veszélytelen, fájdalmatlan és korlátlan számban ismételhető vizsgálat. Az ultrahangot szűrőviszgálatnak is ajánljuk melyet évente egy alkalommal célszerű elvégztetni!

 

Az ultrahang vizsgálat során páciensünk bőrét kocsonyás, az ultrahanghullámok terjedését elősegítő zselével kenjük be. A vizsgálófejet ráhelyezzük a has bőrére, és a vizsgálófejet mozgatva próbálunk képet alkotni a különböző szervekről.

A hasi ultrahang vizsgálat, akkor sikeres, ha a páciensnek üres a gyomra., lehetőség szerint 4-6 órás étkezésmentes időszak után. Ezért klinikánkon a hasi ultrahang vizsgálatot megbeszélt időpontban végezzük, nem kell pácienseinknek naphosszat éhezniük, mire sorra kerülnek.

 

2. Pajzsmirigy, nyaki lágyrészek ultrahang vizsgálata

 
Vizsgáljuk a pajzsmirigy, alakját, szerkezetét, nagyságát, bennük lévő esetleges göböket, cystákat vagy daganatos elváltozásokat, továbbá az erre előforduló nyaki nyirokcsomókat. Gyakori gyógyszeresen kezelhető megbetegedés főleg nőknél a göbös struma, melynek elsődleges vizsgáló módszere a pajzsmirigy ultrahang. 
 
 
3. Nyaki erek ultrahang vizsgálata
 
Nyaki erek doppler ultrahangos vizsgálatánál a nyaki ütőereket (carotis és vertebralis rendszert) tekintjük ultrahangosan át. Az egyik legfontosabb doppler ultrahangos szűrő jellegű vizsgálat a nyaki verőerek szűkületének és falának ellenőrzése, mely jól jellemzi az érelmeszesedés illetve az érszűkület állapotát. 
 
Az érfalon keletkezhetnek lágy, vagy meszes felrakódások (plakkok), melyek akár szűkületet, súlyosabb esetben érelzáródást is okozhatnak. Ezek tünetei lehetnek szédülés, fejfájás, hírtelen fellépő időszakos látásvesztés, felsővégtagi zsibbadás. 
 
Indokolt lehet a nyaki dppler ultrahang vizsgálat szédüléses panaszoknál, magas vérnyomásnál, felsővégtagi zsibbadásnál, gyakori fejfájásnál. 
 
Érelmeszesedésből származó szűkület (mértékétől függően) sokáig panaszmentes, ezért fontos a korai felismerés és kezelés, illetve a már kialakult szűkület nyomon követése. Ha a szűkület mértéke eléri a 75%-ot, műtéti kezelés indikációja áll fenn.
 

 

Nálunk elérhető ultrahang VIZSGÁLAT TÍPUSOK

  • Hasi ultrahang
  • Kismedencei ultrahang
  • Lágyérszek ultrahang vizsgálata (pajzsmirigy, nyaki lágyrészek, here, axilla, inguinalis regio, váll-térd ízület)
  • Color duplex (carotis-vertebralis-subclavia, felső-alsó végtagi artériák és vénák, aorta és zsigeri ágai, hasi vénák, a.és v. renalis)

 

            Kellemes környezettel, segítőkész kollégáinkkal várjuk bejelentkezését!

Telefon:
E-mail: recepcio@endo-kapszula.hu